CivilszféraKözélet

Újabb Charta-est Budapesten!

Közlemény

Legutóbbi Charta-estünkön a szlovák-magyar megbékélésről beszélgettünk, reménykedve ugyan, de hurráoptimizmus nélkül. Az egész este megtekinthető az EWTN honlapján, IDE de kattintva – írja levelében a Charta XXI. Megbékélési Mozgalom vezetője, Dr. Surján László. És ugyanakkor újabb találkozóra hívja az érdeklődőket.

A következő összejöveteli lehetőség március 7-én lesz, ugyancsak a Katolikus.tv stúdiójában, amelynek címe Budapest VIII., Szeszgyár utca 3. A kezdés időpontja 18:00 óra. Nyomatékosan kérem, hogy a fővárosiak és a környékbeliek jöjjenek el, ne csak nézzék a műsort. Nem „biodíszletnek” van rájuk szükség, hanem azért, hogy hozzászólásukkal egészítsék ki az elhangzottakat, kérdéseikkel segítsék hozzá a nézőket a jobb megértéshez vagy a tévedések tisztázásához. Ez persze a távollévők számára is adott, nagyon reméljük, hogy eljön az az idő, amikor megszólal a telefon és ők is legalább a hangjukkal részvevői lesznek a programnak.


Fotó: Szeged.ma (2014)

Ezen az estén a programunk két részből áll majd. Először megemlékezünk Matuska Mártonról (1936-2024), aki február 13-án távozott az örök hazába. Büszkék vagyunk, hogy Chartatársunk volt. Újságíróként eltökélten harcolt azért, hogy az 1944-es népirtás áldozatainak meg lehessen adni a végtisztességet. Miközben a rémtettek feltárásán dolgozott, célja nem a bosszú volt, hanem épp a mély sebek gyógyítása. 2018-ban Megbékélési és Együttműködési Díjat kapott, a műsorban felidézzük a díjátadón elmondott szavait. A megbecsült újságíró az általános iskolát Temerinben, a gimnáziumot Újvidéken végezte. 1957 és 1961 között az újvidéki Mezőgazdasági Egyetem hallgatója volt. 1956-tól 1957-ig, 1961-től 1962-ig és 1964-től 1993-ig a Magyar Szó újságírója, riportere, szerkesztője. Pályája során többek között volt faluriporter, turisztikai újságíró, bírósági riporter. A kezdő újságírók tanításával is foglalkozott. 1993-tól nyugdíjas. 1982-2000 között utazásokat tett a Délvidékről elszármazott magyarokhoz Németországba, Ausztriába, Svájcba, Svédországba, Nagy-Britanniába, Kanadába, az USA-ba, Ausztráliába, Finnországba.

„Tanúja volt egy kornak, és tanúságot tett róla, okulásul az utókornak. Író és publicista volt, aki lejegyezte több mint százéves hallgatásunkat. Ő volt az első katolikus újságíró, a MAKÚSZ alapító tagja, aki megkapta az újságírás legmagasabb állami kitüntetését, a Táncsics Mihály-díjat. Matuska Márton könyvei, a teljesség igénye nélkül: Mozsor magyartalanítása, Három mártírunk, Megvert pásztorunk, A megtorlás napjai, A temerini razzia, Hiányzunk egymásnak” – írja róla nekrológjában Léphaft Pál a Magyar Kurírban.


„Akik ősi megosztottságok sebeit hordozzák, azok nehezen fogadják el, hogy a megbocsátásra és a kiengesztelődésre buzdítjuk őket, mert úgy gondolják, hogy figyelmen kívül hagyjuk fájdalmukat, esetleg arra törekszünk, hogy eltöröljük az emlékezetüket és eszményeiket.” Ezt Ferenc pápa írta. Matuska Márton sok évvel korábban épp ebben a szellemben ápolta az áldozatok emlékét.

 

Összejövetelünk második részében Gájer Lászlónak a PPKE docensének gondolatai alapján vizsgáljuk, hogy miként lehet elérni a megosztottságok okozta sebek gyógyulását. Kinek mi lehet ebben a szerepe? Milyen eszközök állnak rendelkezésünkre?

Végül egy most is időszerű vonatkozás: ha megragadott valamelyik résztvevő egyik mondata, ne tartsd magadban! Még fontosabb, hogy amennyiben nem értettél egyet valamivel, azt is beszéljük meg. Fogadd meg Tompa Mihály madarának tanácsát: „Fiaim, csak énekeljetek”. Jelen esetben elég ének helyett beszélnünk kell.

Ha nem tudsz személyesen megjelenni, itt a telefonszám, amelyen várjuk a hívásodat: +3618089555.

Számítok rád:

Dr. Surján László

U.i.: „Hozz magaddal még egy embert”.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb