KözéletPublicisztika

A pogácsa lisztje

Publicisztika

A francia elnök napok óta egyre harsányabban sürgeti külföldi katonák bevonulását Ukrajnába, hogy harcoljanak Oroszország ellen. Európát akarja megvédeni. Csak azt nem értem, hogy mitől, kitől. Hiszen Oroszország elég nagy birodalom, esze ágában sincs NATO-országokkal háborúzni. Épp ezért akarja az ütközőzónát nyugatabbra tolni a jelenlegi Ukrajna határáig. Ő csak a saját népét védi.

De mit véd Nyugat? Alighanem ez a fajta elrettentő megelőzés számára egyenlő a védelemmel. Tipikus balliberális skizofrénia. Tudathasadásos eszelősség. Hogy érdekeit, fegyvereit, pénzét Európa leigázására használja. A jólét és demokrácia címszó alatt. A szavak és fogalmak értelmének kiforgatásával. A káosz szétterítésével. Hogy a maffiózó új világrend boszorkánykonyhájában feláldozhassa Európa népeit is. Ahogyan Közel-Keleten és Kína határainál is próbálkozik. Miközben Dél- Amerikában és Afrikában már nem jár akkora sikerrel.

Victoria Jane Nuland (1961) más néven Toria Nuland, amerikai diplomata, politikai ügyekért felelős államtitkár, az Egyesült Államok megbízott külügyminiszter-helyettese, 2005 és 2008 között az Egyesült Államok 18. NATO-nagykövete, majd 2013 és 2017 között az európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár volt. 2024. március 5-én bejelentették, hogy Nuland a hónap végéigl nyugdíjba vonul – a Wikipédia nyomán – Fotó: New York Times

A napokban leköszönt Nuland asszony. Viki, ahogy kollégái szólították az USA külügyminisztériumában. Az utóbbi 30 évben minden elnököt kiszolgált. A karrier csúcsáig a ranglétra minden fokát meglépte. Az ő nevéhez fűződik a sok milliárd dollár, amit belepumpált a kijevi puccsba, a biolaborok megszervezésétől egészen az Északi Áramlat felrobbantásáig mindenhez köze volt. És ezt nyíltan el is mondta, be is vallotta. Sőt azt nyilatkozta, hogy Ők másféle Oroszországot képzelnek el. A főnöke meg azzal búcsúztatta, hogy csodálja benne „azt a szenvedélyt, amellyel a demokráciáért, a szabadságért küzd, az emberi jogokért,” valamint azért, hogy „Amerika képes legyen inspirálni és előmozdítani ezeket az értékeket világszerte”.

Hm… Mintha azt akarta volna mondani: ezelőtt tíz évvel még egy puccsot is rábízhattunk, most már leszerepelt, elküldjük majd külügyminiszternek, vagy valahová, ha Trump nem teszi lapátra, mert mindent kikotyogott, nah, de sebaj, mi ebből is előnyt kovácsolunk…

Úgy tűnik, a választások közelében a politikusok is egyre harcosabbak. Nem számít, ha világháborút robbantanak ki, az sem, ha a nép nem törődik velük, az sem, ha szembemennek a népakarattal. Pedig Még Macronról is azt mondta a magyar miniszterelnök, szeret vele társalogni, mert van víziója. Én nem látok semmiféle népjóléti, pacifista víziót egyiknél sem. Franciaország elnöke egyenesen pajzsra emelné az idiotizmust. Lapot húz a 19-re: biztatja a többi európait, hogy küldjenek katonákat. Mintha mi is gyarmatai lennénk. Ha összeállna német kollégájával, Schulzzal, s a bevándorlóikkal megrohamoznák az oroszt a Surovkin-vonalon, kétszeres sikert aratnának… Ha győznének, elmondhatnák: megmentettük Ukrajnát! Ha veszítenének: megmentettük Európát!…

Megtámadna – a saját fejétől – egy olyan országot, amellyel aztán nem bír. S amelyet soha nem volt képes legyőzni senki a történelem folyamán. Aztán csodálkozik, ha Párizs és környéke atomtemető lesz. S még ők nevezik magukat reálpolitikusnak. Anyám, borogass!

John Kerry amerikai külügyminiszter és Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár ukrán ellenzéki vezetőkkel találkozik Münchenben 2014-ben – Fotó: Wikipédia

Sokan emlékeznek még a 2014-es majdani felkelés kirobbantására. Ahol Nuland néni egy amerikai magánhadsereget felbérelve (Prince feketevizes zsoldosaira gondolok) elhallgattatta a népet, aztán a felkelők között a béketeremtőt játszva süteményt osztogatott. Annak aztán volt ám hírértéke. Mert kell a cirkusz és a kenyér. A kifli és a tej. Hogy a nagy jóléti unalomban a mosott elméjű polgár ne unja magát.

Ahhoz képest Novák Katalin elnök asszony pogácsája, amit a tavalyi pápalátogatásra reggeliben megsütött, már alig kapott nyilvánosságot. Gondolom, az elnök asszony pogácsája nem génmanipulált gabonából készült. Székelyföld pedig nem is volt. Majd lesz talán, a választások után.

Mi köze ennek a kereszténységhez? Hát, sok minden. Például az, hogy Prince a Blackwater magánhadsereg főnöke is büszke katolikusnak vallotta magát. És talán az is, hogy mindjárt két éve írtam egy publicisztikát az államférfiról. Azóta is minden szó igaz. Beteljesedett. Mert az igazság napnál világosabb. Nem tudja eltakarni a média hazugságának paravánja. A hazugság pedig lelepleződik. Legtöbbször saját magát árulja el. Mint most a legutóbbi pedofilbotrányban az influenszereknél.

A fészbuk-buborék kipukkad. A bűz kifolyik. S ezt már semmi nem képes feltakarítani, csak elkenni.

A francia sereg létszáma 600 e fölött volt, de elbukták az értelmetlen és igazságtalan vállalkozást – Illusztráció: Hulton Archive / Europress / Getty

Marad az evangélium. A megváltás ténye. Krisztus Urunk épp szenvedésével és megváltó halálával rántotta le a leplet a gonoszságról és szerzett érvényt az igazságnak.

Feltámadása óta tanítványainak ez szüntelenül eszébe jut.

Ezért nem hallgathatnak róla ma sem.

Sebestyén Péter

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb