CivilszféraKárpát-medenceKözéletközösségépítésKultúra

Charta XXI. – Az igazság az egyetlen út a megbékéléshez

Közlemény

Április 20-án kísérték utolsó útjára Matuska Mártont, akinek az úttörő és áldozatos munkája nélkül
aligha ismernénk az 1944-45-ben történt borzalmakat. Matuska Márton halála alkalmából Orbán Viktor levelet írt a gyászoló családnak, amelyet így kezdett: „Az igazság feltárása és kimondása az egyetlen út, amely a népek közötti megbékéléshez vezet…”

Fotó: Szeged.ma (2014)

Életének 88. évében, 2024. február 13-án elhunyt Matuska Márton délvidéki újságíró. Ő volt az első katolikus újságíró – a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének (MAKÚSZ) alapító tagja –, aki megkapta az újságírás legmagasabb állami kitüntetését, a Táncsics Mihály-díjat. Földije, Léphaft Pál író, újságíró, karikaturista így búcsúzott tőle a Magyar Kurír online médiafelületén… Tovább


A következő charta estnek épp ez lesz a vezérgondolata. Mivel a háború utáni, részben bosszú vezérelt, részben egy lehetőleg csak szláv nemzetekből álló, tehát egységesebb Jugoszlávia megteremtése érdekében történő népirtásokról hosszú ideig még beszélni sem lehetett, a történtekről sokan nem is hallottak. Ezt pótolni kell, a tények ismerete és kimondása ugyanis nem bosszúállásra indít, hanem épp a megbékélés, a kiengesztelődés alapját rakja le.

A sérelmet követő bosszú, a bosszút követő újabb sérelem, majd ezért ismét bosszú ördögi körét a megbocsátás szakíthatja meg. Jól illik ehhez Esterházy János szellemi öröksége. Ezért ezt az összejövetelt egy felemelő akció zárja majd le. Április 2-án ugyanis lezártul a Fiatalok a Nemzetért Alapítvánnyal és az Esterházy Akadémiával közösen rendezett középiskolai pályázat, amelynek címe Esterházy János mint példakép volt. A pályázók meglepően magas színvonalon oldottál meg a feladatokat. A verseny dobogósait és felkészítő tanáraikat a Charta XXI. Egyesület Jean Monnet emlékéremmel tünteti ki, amelyeknek az átadásával zárul majd a jövő csütörtöki összejövetel.

Várnak tehát 2024. május 2-án este hat órakor minden kedves érdeklődőt az EWTN televízió stúdiójában (Budapest VIII. Szeszgyár utca 3. szám). Aki nem tud személyesen megjelenni, az est követhető az interneten: EWTN | Élő igazság. Katolikus élet. vagy a kábeltelevízón. Hozzá is lehet szólni a követkető telefonszámon: +36 1 808 9555. Kérdést, tömör hozzászólást, véleményt sms-ben is lehet küldeni ide: +36 20 271 5600.  Akinek ismeretei, emlékei vannak a fentiekkel kapcsolatban, megküldheti előre e-mailben az info@chartaxxi.eu címre.

Dr. Surján László, a Charta XXI. mozgalom elnökének közlése nyomán

Az áprilisi összejövetel felvétele megnézhető ITT!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb