CivilszféraErdélyKárpát-medenceKultúrapolitikaRomániaSzékelyföld

Székely Szabadság Napja 2024

Az MTI jelentése nyomán

Idén is tart megemlékező nagygyűlést és felvonulást március 10-én, a Székely Szabadság napján Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Izsák Balázs, a SZNT elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a rendezvényt bejelentették és rendelkeznek a szükséges engedélyekkel.

Az SZNT március 10-én évente megtartja Marosvásárhelyen a székely szabadság napját, ahol kiáltvány elfogadásával a román törvényhozás és a nemzetközi közösségek felé közvetíti a székelyföldi autonómiaigényt.

A szervezet a napokban felhívással fordult a székelyföldi magyar polgármesterekhez, kérve, hogy március 10-én tűzzék ki a polgármesteri hivatalok és közintézmények épületeinek homlokzatára a székely zászlót.

„Románia alkotmányának 6. cikkelye elismeri és szavatolja a kisebbségekhez tartozó személyek jogát etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzésére, fejlesztésére és kifejezésére. A székely zászló kitűzése alkotmányos jog, amellyel legalább a székely szabadság napján élni kell” – írták a SZNT aktivistái. Hozzátették: az idei romániai választási évben a székely zászló kitűzése a székely–magyar választók felé is ösztönző lehet.

Március 10-én a Székely Nemzeti Tanács felhívására gyűlnek össze és tartanak felvonulást Marosvásárhelyen. A résztvevők 16:00 órakor találkoznak a Székely Vértanúk emlékoszlopánál, majd a Városháza elé vonulnak, ahol folytatódik a rendezvény.

Ugyanakkor a Székelyföld számos településén is megemlékezéseket, szabadtéri gyűléseket, felvonulásokat szerveznek.

MTI, Népújság

Kapcsolódó

Felkérés székelyföldi polgármesterekhez

Írásunk a továbbiakban frissül!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb