PublicisztikaSzékelyföld

Balázs Árpád – Selyemzsinór

Publicisztika

A Leányerdőn túli falunak, Homoródalmásnak büszke polgármestere van, nem csak azért, mert a világ közepének nevezik a falut, most azért is, mert nem mindennapi vendég járt a hegyek mögött rejtőző székely faluban. Ha jól számolom a tavaly, tavaleylőtt is találkoztak vagy kétszer, ha nem háromszor.

Fotó: Simó Márton

Ünnepi ráadás, mert a falu megérdemli, hogy a Magyar Köztársaság elnök-asszonya, Novák Katalin felkeresse. Megtisztelő ilyenkor egy közösséget képviselni. – S akkor mi van? – kérdezi tőlem a közösségi oldalon egy arc nélküli fotelharcos… – Nem dől össze a világ, de jelzésértékű – mondhattam volna…

Novák Katalin és a homoródalmási fúvoszenekar a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum székelyföldi tájegysége átadó-ünnepségén (2022) – beiktatását követően az elnök-asszonnynak ez volt az elsó hivatalos programja – Fotó: Simó Márton

Emlékszem volt olyan időszak, amikor az anyaországi politikusokkal karonfogva sétált a Kossuth Lajos utcában id. Hegyi Pista bácsi (1914-2004), nyugalmazott református lelkész és Maszelka János (1929-2003) festőművész. Akkor ez volt a természetes.

Rég volt, de igaz volt, mikor hemzsegett a sok magyar turista az anyavárosban. Ma nagy ívben elkerülnek minket. Már csak átutaznak. Minipark, Szoborpark, Vasszékely, és máris indulnak tovább. Lélekben velünk vannak, segítenek, iskolát építenek, renoválnak, templomot restaurálnak, de a vármegyeháza küszöbét nem lépik át.

A város alszik, mély álomban leledzik. Időnként rácsodálkozik a vidékre, hogy mitől, miből tudnak úgy nyújtózkodni. Egyben van ott a kéve! Nálunk bomlóban.

A kölcsönös tisztelet tudná elhozni a béke és a gazdasági fejlődés reményét. Ki beszél nálunk munkahelyteremtésről?… Senki. Ha bezár a gyár, hát akkor bezár. A párbeszéd, a dialógus, az alázat hiánycikk.

Nincsenek barátaink. Pedig jó lenne, mert egy igaz barát azt mondja, amit hallanunk kell, akkor is, ha az nem kellemes. A látogatás az az esemény, amikor elmegyünk valahová, hogy egy rövid időre lássunk egy személyt vagy helyet. Tiszteletünket tesszük. Előfordul a családban is, hogy feltesszük magunknak költői kérdést: hozzánk miért nem jön senki? Rossz érzés, ha hetekig senki nem tér be hozzánk.

Valaki selyemzsinórt kapott, vagy adott magának(!), és nem akarja észrevenni. Szenved mindenki.

Szabó Mátyás felvétele

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb