képzőművészetkiállításKultúraSzékelyföld

Székelyudvarhely – Petőfi művei ihlették a képzőművészeket

Erdélyi körútra indult a vándorkiállítás

Amint azt korábban jeleztük, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából – a Magyar Kormány által meghirdetett bicentenáriumi Emlékév programjaihoz kapcsolódva – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) a Kárpát-medencét, illetve a nyugati diaszpórát is átölelő kiállítás-sorozatot indított.

Ennek során 70 kortárs magyar művész olvasatában nemzeti költőnk életpályájának és költészetének – a reformkori anyanyelvi kultúra megszületésének, érvényesülésének, a modern magyar nemzet kialakulásának és kulturális intézményeinek megerősödésének – üzenetét kívánják a külhoni és magyarországi művészetszerető közösségekhez eljuttatni.

A vándorkiállítás útra történő indítására Székelyudvarhelyen került sor január 14-én, ahol a művelődési ház koncerttermében helyezték el a műalkotásokat, az ünnepélyes megnyitót pedig – a nagy érdeklődésre való tekintettel – a színházteremben tartották.

A két helyiség még így is szűknek bizonyult a nagyszámban érdeklődő közönség befogadására.

Simó Márton felvételei

Élős Székelyföld Munkacsoport



Az eseményről Farkas Antal kollégánk készített videófelvételt és további fotókat:

Szász Jenő, az NSKI elnöke köszönti az egybegyűlteket – Lent: Székely Norbert és Laczkó Vass Róbert

Írásunk a későbbiekben frissül!


FRISSÍTVE!

Tekintse meg Szász Jenő NSKI elnök és Pataki András helyettes államtitkár előadását!

Szász Jenő (1969) faipari mérnök, közgazdász, Székelyudvarhely egykori polgármestere, az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) alapító elnöke, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Pataki András (1971) a Kulturális és Innovációs Minisztériumba a Soproni Petőfi Színház éléről érkezett, amelyet tíz éven keresztül irányított igazgató-főrendezőként. Tanulmányait is művészeti területen folytatta, 2000-ben okleveles művelődési és felnőttképzési menedzserként, 2010-ben pedig színházi rendezőként diplomázott.

Kapcsolódó

A MAGYAR VAGYOK – PETŐFI 200 kiállítássorozaton látható alkotások egy részéről készült reprodukciók megtekinthetők a Nemzetstratégiai Kutatóintézet a honlapján!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb