KözéletSzékelyföldVidék

Hatalmas kár keletkezett a felsősófalvi lakástűzben

Értékes néprajzi gyűjtemény semmisült vált a lángok martalékává

Néhány héttel ezelőtt, még azt terveztük, hogy a Felsősófalván ingatlannal rendelkező Szabó Borbálát is bevonjuk a Sicvlicvm-programba, hiszen civil aktivistaként, közösségszervezőként olyan megvalósításai voltak, amelyek mindenképp példaértékűek. Ez azonban, egy sajnálatos tűzeset miatt most ellehetetlenült, hiszen az épület megsemmisült.

Több évtizeden át külföldön, főleg Hollandiában és Magyarországon élt a tulajdonos, de mindig az volt a szándéka és az elhatározása, hogy idehaza folytatja. Szülei révén Parajdhoz kötődik, jól ismeri a Sóvidéket. Nem véletlenül esett a választása a Felsősófalván, az Átal utca 420 szám alatt levő bennvalóra, amely nem volt túl régi – 1946-ban épült –, de magán viselte a hagyományos formai jegyeket.

Ilyen volt a gyönyörúen felújított és stílusosan átalakított ház

Pályázati keretből és saját megtakarításai révén újítgatta, bővítette, olyannyira komfortosította, hogy alkalmas legyen vendégfogadásra és közösségi együttlétekre egyaránt. A szobákat régi bútorokkal, szőttesekkel rendezte be, olyan féltett darabokkal, amely a család tulajdonában voltak, illetve a berendezés egy részét maga vásárolta, restauráltatta, és tette használhatóvá. Ez az új funkciót kapott épület vált a csütörtökről péntekre – január 27/28. – virradó éjszaka a tűz martalékává.

A ház teljesen leégett. A kárvallott tulajdonos most azon fáradozik, hogy lakhatóvá tegye a telken épen megmaradt sütőházat, amelyen szintén komoly átalakítást és bővítést végzett az utóbbi időszakban, de állandó tartózkodásra a téli időszakban alkalmatlan.

A helyi civilek, a Felsősófalvi Református Egyházközség hívei, Szász Tibor András tiszteletes felhívására, valamint a közelben, illetve a távolabb lakó barátok, ismerősök gyűjtést szerveztek, a legszükségesebbeket az elmúlt napokban máris eljuttatták a tűz károsultjának. Több sajtóorgánum, így a Hargita Népes és a mi egyesületünk, az Élő Székelyföld Munkacsoport is felkarolta az ügyet, beszámolókkal, híradásokkal, felhívások közzétételével segítjük az újrakezdést.

Azonban ahhoz, hogy lépni lehessen, jelentős összegre lesz szükség.

Adományokat a következő számlaszámra lehet küldeni:

Szabó Borbála, RO21 RZBR 0000 0600 2004 1088 (RON), illetve RO72 RZBR 0000 0600 2025 4734 (EUR), Raiffeissen Bank Romania SA, BIC/SWIFT code: RZBRROBUXXX.

A fotók a tulajdonos Fb-oldaláról valók

Élő Székelyföld Munkacsoport

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb