KultúraNéprajz

Népi motívumok mai használatban

Idén is indírjáj a népszerű tanfolyamot

A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont idén is meghirdeti Népi motívumok mai használatban című kézműves képzését, amelyre Székelyudvarhelyen október-november-december folyamán kerül sor. A 2015-2022-es kurzussorozatokhoz hasonlóan a képzést Bartos Tünde bútorfestő fogja vezetni, és az utóbbi két képzéshez hasonlóan 2023-ban is a program közösségi célt fog szolgálni.

Ezt a programot első alkalommal 2015 nyarán szervezték meg, a képzést követően négy helyszínen állították ki a kisebb lakótér berendezésére alkalmas népi ihletésű kézműves alkotásokat. A 2016-os, 2017-es, 2018-as, 2019-es, 2021-es és 2022-es képzéseket követően gyermekvilág, ünnep, konyha, parasztház és környezete, illetve templomok festett kazettás mennyezete témakörökben rendeztek kiállításokat.

Fotó: Simó Márton

Az idei képzésre olyan gyakorlott kézműveseket, népművészeket várnak, akik eddigi tapasztalataikat hasznosítva nyitottak az ízléses, újszerű kézműves termékek létrehozására. A tanfolyam ideje alatt a kézművesek az alkotómunka mellett ötleteket kapnak a népi motívumok mai használatának továbbgondolására. A motívumokhoz való hozzáférést egy szakmai tanulmányút megszervezésével biztosítják, ennek során az alkotók tájházakban, néprajzi gyűjteményekben megfigyelt tárgyak mintavilágából inspirálódhatnak.

Az idei program eredményeként olyan népi motívumokkal ellátott, minőségi kézműves alkotások készülnek, amelyek a képzés végére egy református gyülekezeti terem berendezését fogják képezni.

Munka közben a bútorfestők (2022)

A részvételi díj 200 lej. A részvételi szándékát kérik jelezni 2023. szeptember 30-ig a 0266-214440-es telefonszámon vagy az office@hagyomany.ro e-mail címen. A helyek száma korlátozott! Túljelentkezés esetén az érdeklődők egy-egy, a projekt céljainak megfelelő pályamunkát kell bemutassanak, a szervezők az alapján választják ki a program résztvevőit. A képzésre kiválasztott személyeket október 2-ig értesítik.

A Forrásközpont közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb