KultúraSzékelyföldSzépirodalomVidék

Farkaslaka – Írók Hete III., negyedik nap

Haáz Sándor és Farkas Antal beszélgetése

Ezalkalommal a több mint negyven éves Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a Fili karnagya, Haáz Sándor zenetanár volt a rendezvénysorozat vendége, akivel Farkas Antal operatőr, televíziós szerkesztő beszélgetett. A két férfiú barátsága még a marosvásárhelyi középiskolás évekre nyúlik vissza. Az utóbbi tizenkét évben, amióta elkezdődött az együttes világkörüli és jó értelemben vett odüsszeája, ez a kapcsolat tovább erősödött. A karnagy arra kérte a fotós-operatőrt, hogy segítsen a turnék megszervezésében és az utazások során dokumentálja az eseményeket.

A Fili 2011-től kezdődően „kilépett” a Kárpát-medencéből, Belgiumban, Svájcban, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, a Skandináv-államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban turnézott. Ezen a nyáron Angliába látogattak, ahol Londonban és Manchesterben léphettek fel.

Haáz Sándort a módszertanról is faggatta Farkas Antal, hogy az érdeklődők megtudhassák, mi a siker titka. Másfélszáz tagja van az együttesnek, de négyévente – hiszen érettségiig tart az aktív tagság, utána „öreg” filiseknek számítanak a kórus és a zenekar tagjai – teljesen kicserélődik az emberanyag… A karnagy elmondta, hogy az évek során kristályosodott ki a mai forma. Mindenekelőtt a legfontosabb a fegyelem – mondotta – a gyermekeknek el kell fogadniuk a játékszabályokat és úgy kell részt venniük a közös munkában, hogy mindenki erősítse az összhatást. Katonás fegyelem uralkodik a Fili berkeiben.

Hogy mi a legnagyobb hozadéka a Fili létezésének?…

Elsősorban az, hogy a „legmagasabban fekvő székely városban” a mai aktív népesség jelentős része megtanult kottát olvasni, énekelni, részt venni a közösségi munkában, s nem utolsó sorban: megtanult zenélni. Többen különböző együttesekben játszanak a kisvárosban, vagy másutt, ahová később elvetette őket a sors, sokan választották a pedagógusi pályát, néhányan éppenséggel zenetanárok lettek az itteni „előnevelés” hatására. Fontos megjegyezni, hogy itt nincsen művészeti líceum, nincsen hivatalos zenei képzés, hanem a Filin belüli módszertannak, a következetességnek köszönhetően sajátítják el az ismereteket. Lelkes amatőrök, akik aztán a civil életben, a munkájukban, a családjukban is hasznosítják az itt tanultakat.

Sok országba eljutnak, a legkülönbözőbb élethelyzetekben tanulnak meg viselkedni. Biztos, hogy erősödik a stressztűrő képességük, jó irányba fejlődik a problémamegoldó érzékük. Hogy negyvenegyedik éve működik az együttes – 1982 óta létezik (!), gyakorlatilag felőleli Haáz Sándor teljes pedagógusi pályafutását – , akkor ez azt jelenti sok esetben, hogy a mai gyerekek szülei, nagyszülei is filisek voltak.


FRISSÍTVE!

Elkészült a beszélgetés videófelvétele:


A filis szellem áthatja a település minden szintjét, úgy a civil mozgalmakban, mind a hitéletben, mind a helyi gazdaság lüktetésében, az önkormányzaton egyaránt megmutatkozik a pozitív hatása.

A Gyermekfilharmónia tartást ad a kisvárosnak

A Fili nélkül Szentegyháza még mindig a posztszocialista monoindusztriális környezet lebomlása utáni letargiában szenvedne. Több mind bizonyos, hogy az itt tanult módszerek is segítették az új létezési formák helybeni megvalósulását.

Ez egyike a Farkas Antal által készített összeállításoknak. A YouTube videómegosztón több hasonló felvétel is található:

Megtekinthették a jelenlevők az angliai út rövid mozgóképes összefoglalóját, majd a beszélgetés kötetlenné vált. Az asztaltársaságok rendelhettek „sima” vagy „irós” menüket, és záróráig jól érezhették magukat a Kotyogó összes termeiben.


Szeptember 22-én, pénteken este hat órától a Székelyudvarhelyen megjelent Bűvölő című versantológia szerzői – Bágyi Bencze Jakab, Jánosi András, Kacsó András, Lőrincz József, Nagyálmos Ildikó, P. Buzogány Árpád, Péter Éva Erika, Sánduly Lajos, Szente B. Levente és Ványolós István Albert – találkozhatnak egymással és az érdeklődő olvasókkal.

Szeptember 23-án, szombaton szabadnapos a stáb.

Vasárnap ünnepi szentmisén vesznek részt, bekapcsolódnak a Tamási Áron Alapítvány díjátadási ünnepségébe a szülőház udvarán és a Kultúcsűrben, majd délután 5 órától kerül sor az eseményzáró programra, ahol ismét előfordulnak majd az írók és a különleges menük.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb