CivilszféraKultúraVidék

Termékeny bizonytalanság

Zajlik a 25. Minimum Party alkotótábor

A 25. Minimum Party alkotótábort és szakmai fórumot bizonyos járványügyi korlátozásokkal, de a megszokott körülmények közt sikerült megszervezni 2021. július 28 és augusztus 8. között a kászoni Tiszás patak torkolatánál. A 12 napos alkotótáborban vizuális művészetek, fotó, film, zene, butoh-tánc, építészet, interjúírás, filozófia és kézműves műhelyekben dolgozhatnak a művészetek iránt érdeklődő résztvevők. Az alkotó munka mellett a szakmai fórum előadói, illetve az előző években készült Minimum Party-filmek teszik tartalmassá teszik tartalmassá a tábori estéket.

Az idei alkotótábor tematikája, a termékeny bizonytalanság a nem szokványos helyzet vagy az ebből fakadó lelkiállapotot, a bizonytalanság lelkiállapotát tekinti termékenynek, és arra ösztönzi a táborban résztvevőket, hogy ezt magukban tisztázzák, folyamatosan tovább gondolják. Annak a helyzetnek a megfogalmazása, amiben éppen vagyunk serkentőleg hat az alkotásra, ugyanakkor lehetséges, hogy amint megfogalmazzuk ezt a helyzetet, már kiléptünk a termékeny bizonytalanság állapotából. Vajon van-e lehetőség arra, hogy megtartsuk továbbra is a termékeny bizonytalanság alkotói állapotát?

Miként lehetséges az, hogy valaminek a megfogalmazása ne hozzon számunkra még bizonyosságot, hanem tovább maradjunk a keresés állapotában? Vajon meddig tartható egy ilyen helyzet? Kilépve egzisztenciális kereteinkből, miképpen tudunk egy instabil állapotot fenntartani. A bizonytalanság ijesztően jellemzi a jelenlegi időszakot, törekednünk kellene arra, hogy valamiképpen termékeny, kreatív helyzetet teremtsünk belőle, elvonatkoztatni, keresni, kutatni, nem megállapodni, hanem valamiképpen megtalálni azt, ami elviselhetővé teszi a bizonytalanságot. Arra keressük a választ, hogy az alkotás folyamata miképpen oldhatná fel az ilyen bizonytalan helyzetet.

A 25. Minimum Party műhelyvezetői és műhelyei: zeneműhely (Miquėu Montanaro – Franciaország), kortárs természet – vizuális műhely (Péter Alpár – Bikfalva, Kovászna megye), filmműhely (Fogarasi Gergely – Budapest), fotóműhely (Márkos Tamás – Kolozsvár-Budapest-London), mozgásszínház műhely (Szabó Ágnes – Budapest), építészműhely (vezető nélkül), interjúvolóműhely (Nagyálmos Ildikó – Székelyudvarhely), filozófiaműhely (Pálfalusi Zsolt – Budapest), kézműves műhely (Végh Éva – Kolozsvár), Élboy (kísérleti színház műhely – Szabó Attila – Miskolc). Több műhelyvezető nem először érkezett Tiszásba, legtöbbjük már irányított alkotóműhelyet a Minimum Party Társaság felkérésére a korábbi években, de vannak olyanok is, akik idén először próbálták ki magukat itt műhelyvezetőként.

A szakmai fórumon a műhelyvezetőkön kívül előadnak: Kádár Elemér néptáncos és tánc-pedagógus, Fekete Zsolt fotográfus, Antal István, Szigeti Gábor Csongor és Antal Malvina vizuális művészek, Viorela Ducu szociológus, Pálfalusi Zsolt esztéta, Bölöni Endre Dix előadó. A közel két hétig tartó alkotótábor a résztvevő szakmabeliek és művészetkedvelők számára igencsak jelentős találkozást, tapasztalatcserét és szakmai fórumot jelent. Több alkotó itt találkozik először, ismeretségükből számos későbbi együttműködés, közös alkotás jöhet létre.

A rendezvény támogatói: a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya (DRI), a Nemzeti Kulturális Alapprogram (Budapest), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány (Kolozsvár). Partnerek: Kászonaltíz Polgármesteri Hivatala, Dr. Lukács Mihály Általános Iskola (Kászonaltíz), Tuzson János Általános Iskola (Kászonújfalu), Kazun Egyesület (Kászonaltíz). Médiapartnerek: Erdély.Ma, a Román Televízió Magyar Nyelvű Adása.

Lőrincz Ildikó, illetve az MP sajtóosztályának és fotószolgálatának közlése nyomán

www.minimumparty.org

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb