képzőművészetKultúraSzékelyföld

Sepsiszentgyörgy – Fülöp József egyéni kiállítása a Lábasházban

Sajtóközlemény

November 17-én, pénteken 18 órakor nyílik a Lábasház emeleti kiállítótereiben Fülöp József egyéni kiállítása. Fülöp József (Csíkszereda, 1982) rendszeresen jelen van a régió kiállítótereiben, egyéni kiállításon is többször bemutatta már munkájának legújabb fejleményeit.

A Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóterében, a Lábasházban (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 7.) rendezett jelen kiállítás az elmúlt tíz év munkásságát foglalja össze. A művész számára, a visszatekintés lehetőséget nyújt egy kockázatokkal járó publikus önértékelésre és hozzájárul egy jövőbeli alkotói horizont kivetítéséhez. A közönség számára, rálátás keletkezik a művészi pálya következetességére, amelyet Fülöp József munkásságában egy formailag aszkétikus rigurozitás jellemez. A kiállítás érzékelhetővé teszi, amint ennek a vizuális nyelvnek a morfológiája az idő terhe alatt megváltozik.


Iochom Zsolt felvétele

Fülöp József művészete azonban nemcsak a tér kitöltésével dolgozik, hanem az idő dimenzióján keresztül is közöl. Éppen ezért, a kiállítás fő szervezőelve a művész szekvenciális alkotói módszere köré koncentrálódik. Megfigyelhetjük, amint egy eredeti gesztus 10-20-100 variáción keresztül lekötelezi és újra felhatalmazza őt. Az emberi arcok, mozdulatok, társadalmi és biológiai absztrakciók programszerű ismétlése a befogadó folyamatos újrakezdésében előhívja a minden egyediség mögött meghúzódó többszörösséget.


A kiállítás Miklós Szilárd képzőművész együttműködő tervezése alapján valósult meg. Kettejük alkotói kapcsolata a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumban és a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen töltött diákévekre is visszavezethető.

Fülöp József alkotói munkája mellett, a csíkszeredai Megyeháza Galéria kiállításait gondozza annak 2012-es megalakulása óta.

Az Erdélyi Művészet közlése nyomán

www.erdelyimuveszet.ro

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb