KözéletpolitikaSzékelyföldTörténelem

Lesz-e béke az Úz-völgyében? (3.)

Kíváncsiak a lakosság véleményére

Elégedetlenek Hargita megye lakosai azzal a passzivitással, amellyel a rendvédelmi szervek viszonyultak az első és második világháborús katonatemetőben elkövetett újabb „beavatkozás” iránt.

Annak ellenére, hogy jogerős született az Úz-völgyével kapcsolatos ügyekben, s annak ellenére, hogy Dormánfalva vezetése eltávolíttatta a törvénytelenül odatelepített betonkereszteket, a szélsőséges csoportosulások nem nyugaszanak, sorozatos bűntényeket: uszítást, birtokháborítást és sírgyalázást követtek és követnek el.

Hogy mit lehetne tenni?

Az elkövetők vezetői ismertek. A résztvevők beazonosíthatók. Úgy Csíkszentmárton község polgármesteri hivatala, mind Hargita Megye Tanácsa léphet és lépett is az ügyben. Ugyancsak tiltakozásukat fejezték ki az RMDSZ frakciójában levő parlamenti képviselők és szenátorok, a romániai magyar pártok, a jogvédő szervezeteink is bűntetőeljárásokat kezdeményeznek.

Olyan szintű és olyan komoly elrettentésnek kellene következnie, amely garanciát jelent arra vonatkozóan, hogy Románia társadalma elzárkózik ezektől a fasisztoid mozgalmakból, elszigeteli és kizárja őket, az önjelölt vezetőket pedig elnémítja és kiemeli a társadalom mindennapi életéből.

Nagyon komoly pénzbüntéseket kellene kivetni, közügyektől való eltiltást és tényleges szabadságvesztést gyakorolni. Felelősségük van itt bizonyos egyházi személyeknek is, akik a görögkeletiek részéről asszisztáltak és hitelesíteni, sőt „megszentelni” igyekeztek a törvényszegés aktusát. Azt is ki kell vizsgáltatni, hogy mi volt a rendőrség és a csendőrség szerepe. Hogyan fordulhatott elő, hogy e két testület jelentős számban kivonuló állománya csak szemlélődött?

Fotó: Maszol.ro

Közvéleménykutatás a kibertérben

Az adófizető állampolgárok kérhetik most számon a felelősöket. Rákérdezhetnek arra, hogy miért nem működik a jogállam? Mire valók a törvények, a törvényes döntések, ha azoknak nem vagyunk képesek érvényt szerezni?

Hargita Megye Tanácsa felmérést készít a megye lakossága körében az úzvölgyi temetőben történtekkel kapcsolatos vélekedésről a világhálón. Az űrlap ITT érhető el!

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb