CivilszféraKárpát-medenceKultúraNéptáncVidék

Anyaországi turnéra készül a Zetelaki Ezüstfenyő Néptánccsoport

A hagyomány jegyében

A több mint két évtizede működő együttest nem csupán Udvarhelyszéken ismerik, hanem Kárpátmedence-szerte megannyi településen. Úgy kezdődött a szűkebb hazán kívüli népszerűségük, hogy időnként meghívták az iskoláskorú gyermekekből és fiatalokból álló tánccsoportot a testvértelepülésekre, s ha már utaztak, akkor igyekeztek eljutni minél több településre.

Az Ezüstfenyő vezetője – Kovács Imre táncoktató – elmondta, hogy az évek, sőt immár évtizedek során kialakított egy jól működő kapcsolatrendszert, kiajánlja a programjukat a magyarországi partnereknek, s addig nem nyugszik, míg fel nem fűzi úgy a 12-14 napos turné állomásait, hogy abban fellépés és pihenés, város- és múzeumlátogatás, fürdőzés, kikapcsolódás, szórakozás is legyen bőven, hiszen egy-egy ilyen élménydús utazás örömforrás és jutalom is a csoport tagjainak, akikben minden ilyen alkalomkor erősödik az összetartozás érzése, a közös végzett munka öröme. Mert a hagyományőrzés komoly munka, azt csak elhivatottsággal lehet végezni.

Csoportkép (2022)

Minden turné Magyarország felfedezése is egyben, keresztül-kasul utazgatva viszik Udvarhelyszék és Zetelaka, az Ezüstfenyő jóhírét, és olyan településekre jutnak el, amelyeket egyébként közönséges turistákként talán soha nem keresnének fel.

Idén augusztus 4. és 21. között turnéznak

A Hajdú-Bihar vármegyében található Zsáka nagyközségben kezdenek, augusztus 5-én Tiszanánán (Heves vármegyében), 6-án Sarudon (Heves vármegye) lépnek fel, 7-én a Budapesti Székely Kör vendégei, 8-án az etyekiek (Fejér megye), 9-én a székefehérvári Videoton Rt. meghívásának tesznek eleget, 10-én Balatonmáriafürdőn (Somogy vármegyében) , 11-én Balatonfenyvesen (Somogy vármegyében), 12-én Tasson (Bács-Kiskun vármegyében), 13-án Foktőn (Bács-Kiskun vármegyében), 14-én Szászváron (Baranya vármegyében), 15-én két helyszínen – Nagyberkiben és Mosdóson (Somogy vármegyében) – , 16-án Dunaföldváron (Tolna vármegyében), 17-én Solton (Bács-Kiskun vármegyében), 18-án Pátyon (Pest vármegyében), 19-én Bodméren (Fejér vármegyében), majd augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön Száron és Bicskén (Fejér vármegye) táncolnak, ahonnan másnap, augusztus 21-én, hétfőn érkeznek haza.

Azt mondja Kovács Imre, hogy nagyon készülnek, sokat próbálnak ezekben a napokban. Sok sikert, jó utat az együttesnek! És várjuk az élménybeszámolót.

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb