KultúraSzékelyföldZene

FRISSÍTVE! – Székelyudvarhely – Miquèu Montanaro a Jámbor Tehénben

Provence-i trubadúr vendégeskedik a székely anyavárosban

Szombaton, július 15-én este 8 órakor a székelyudvarhelyi József Attila utca 2 szám alatti Jámbor Tehén elnevezésű bárban lép fel Miquèu Montanaro, a franciaországi oxitán kisebbséghez tartozó vándorzenész, európai hírű zeneszerző.

Miquèu Montanarot provence-i trubadúrnak is nevezik, Neve nem ismeretlen a székelyudvarhelyi közönség előtt, ugyanis korábban, 2002-ben már volt fellépése az akkori G- Pub-ban, amikor Haáz Bencével és Molnár Edével (Monyo Project) közösen is improvizált.

FRISSÍTVE!

Tekintse meg Farkas Antal felvételét:

Montanaro több mint negyven éve koncertezik rendszeresen világszerte, számos hangszeren játszik, de szólistaként szívesen lép fel mint dob-furulyás, mivel a dob és a furulya az oxitán népzene jellegzetes hangszerkísérete. Mondhatni vándorzenész, a világot járja, koncertről koncertre utazik, közben más zenészekkel is zenél, különféle népek hangzásvilágát tanulmányozza. Szaxofonos volt, mielőtt megtalálta igazi világát a provence-i népzenében, ahová gyökerei is kötik. Parasztzenészként – mint hagyományos dob-furulya játékos – fordult érdeklődése a kortárs zene és a dzsessz felé. Előadóművész, aki tradicionális és saját kompozíciókat adva elő, ötvözi a mediterrán és keleti zenéket. Virtuóz játékával egymaga képes teljes koncertélményt nyújtani.

Erdélyben először 2002-ben, a Minimum Patry alkotótábor meghívására járt, a Kászonokban zajló rendezvényen azóta már több mint öt alkalommal vezetett zeneműhelyt, így idén is jelen lesz  a táborban.

Szívesen zenél együtt másokkal, kísérletezésre fogékony zenészekkel. Stílusban a provence-i népzene a dzseszszel, a kortárs, a középkori és a hip-hop találkozik. Az improvizatív keveredik a klasszikussal, magán hordozva mind a magyar, mind pedig az oxitán kulturális hatásokat. Zenei játékát a „nyitott zene”, a szabadság jellemzi, miközben nyugodt egyensúly árad a hallgató felé.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt a székelyudvarhelyi Jámbor Tehénbe Miquèu Montanaro július 15-i fellépésére!

www.minimumparty.org

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb