Publicisztika

Sebestyén Péter – „Mesterséges” és „intelligens” Jézus

Publicisztika

Olvasom, hogy a közeljövőben Jézusnak is lesz mesterséges intelligencia-lenyomata. Miért is ne? Ahogy lehet online imádkozni, egy chatbot is beszélhet Isten nevében, úgy miért ne szóljon a gép is a Megváltó helyett!…

Valóban innovatív projekt. Így aztán tényleg változást fogunk előidézni a világban. Nem a Személyes Istent, Krisztust fogjuk kérdezni, nem kell egyházi rend szentsége, hanem direkt a masinát faggatjuk, hogy mit szól, s hogy merre menjünk.

Az új világrend, a nagy frissítés folyamatosan valósul meg. Itt és most.

„Hurrá, nyaralunk!” „Hurrá, ezt is megértük!” „Be jó!” „Nehogy már a bűnös pap, a reverenda álruhájában szédítse a hívőt.”

Inkább hiszünk a saját bálványainknak és a rabszolgatartóinknak. Majd kicseréljük a csipet, vagy frissítjük az applikációt, ha nem tetsző dolgot kér tőlünk… Kutyasétáltatás közben, vagy egy welnesz-hétvégén chatelünk egyet az Úrral… Mobilon zsolozsmázunk, pénzautomatával perselyezünk, lassan kiiktatjuk a papot, a templomot, a Bibliát, a személyes találkozást…

Minek megalázkodni?! Ahhoz túl felvilágosultak vagyunk. Túl sok volt a keresztesháború, az inkvizíció és a pedofilbotrány.

Esetleg akkor kötnénk szövetséget, vagy egyezkednénk, ha mindent jól át lehet pszichologizálni, ha már a lelkipásztornak semmi keresnivalója az egyházban, ha már őt kiiktatva is elboldogulunk a kreditpontokkal a mennyben, s az internetes lelkiélettel.

Mi, egyháztagok meg ölbe tett kézzel nézzük, csodáljuk elbűvölve, hogy milyen kihívások közepette hirdethetjük az… Sokaknak egyenesen ez az örömhír!

Egyszerűen alkalmazkodunk, idomulunk, igazodunk a helyzethez. Mintha semmi befolyásunk, semmi beleszólásunk nem lenne?!…

Már várom a pillanatot, amikor a papnak keresztelnie sem kell, esketnie sem. Misézni meg minek?… Majd lesz a híveknek számára online, zoom-os, átlényegítő-tanfolyam!?

Hofi Gézát sem pap temette el. A hívek ma már mindent (is) jobban tudnak a papnál. A pap ne szóljon bele a világ dolgaiba. Sőt az egyházéba sem. Ő csak csinálja azt, amit mondunk. De ne szidjon, ne dicsérjen, ne beszéljen holmi Jézus nevében, mert kinek, s minek hiszi magát?

A pap is csak egy ember. Mi fizetjük! Mi rendeljük meg a prédikációt, s elvárjuk, hogy olyan legyen, amilyennek mi szeretnénk látni: haladó, progresszív, nyájas, kedves, elnéző, szimpatikus, fiatal, belevaló, vagány, semmi esetre sem vaskalapos, vagy maradi, aki jobban ismeri Istent, mint mi… Ne beszéljen erkölcstelen, képmutató életvitelünkről, mert rosszul esik, és elrontja a napunkat… Ő csak Isten jóságáról beszéljen szépen, kenetteljesen, és a légynek se ártson, mint Józsi bá, a mészáros.

Kíváncsi vagyok, majd a liberális, felhígított hívő „tudósok” mit táplálnak bele ebbe a mesterséges-intelligens gép-jézusba. Mit dob ki majd nekik, amikor az ítéletkor szemébe kell nézniük a valóságos Istennel?

Ha jók a sejtéseim, azt fogja nekik mondani: – Távozzatok, átkozottak, az örök tűzre! – De hiszen a mi csatornánkon bejöttél online! Az influenszerek is azt hangoztatták, hogy a misét helyettesíti a képernyős tréning, hát haladni kellett a korral, nem?…  Erre ő azt feleli: – Ha apostolaimra/papjaimra nem hallgattatok, akkor akármilyen mennyei gép szólt a nevemben, azokra is hiába hallgattatok… Bizony mondom néktek, nem ismerlek titeket.

Kapcsolódó

Fotó: The Times/ Oliver Moody

Nem akarom, hogy a fiatal fiúk és lányok állandóan azt hallják tőlünk, hogy Istenre férfiként tekintünk – mondotta Rachel Treweek anglikán női püspök, aki amiatt aggódik, hogy ha Istent továbbra is férfiként állítjuk be, azzal feldühíthetjük a nem keresztényeket. Allahról, Mohamed prófétáról, Buddháról nem esett szó a felháborodásában.


Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb