képzőművészetkiállításSzékelyföld

Képzőművészeti alkotótábor Székelyudvarhelyen

Idén július 10 és 20. között tartják

A Haáz Rezső Múzeum művésztelepet szervez a székelyudvarhelyi Spanyár-háznál. A tizenkettedik alkotótáborba meghívott képzőművészek alkotásaiból július 20-án 18 órakor nyílik kiállítás a Kossuth Lajos utcai Képtárban. Az alkotásokat Dimén-Varga Fanni művészettörténész méltatja.

A Spanyár-ház

Immár 12. alkalommal kapcsolódik be Székelyudvarhely a nemzetközi kortárs képzőművészeti élet lüktetésébe, ugyanis a Pulzus alkotótábornak éppen ez az egyik célja: évről évre betekintést nyújtani olyan alkotó folyamatokba, amelyek segítik tájékozódásunkat a legújabb művészeti törekvések terén. Ugyanakkor kiváló lehetőség adódik a táborba meghívott helyi és külföldi művészek kapcsolatteremtésére, a múzeum számára pedig egy kortárs kiállítás befogadására és a gyűjtemény bővítésére.

Spanyár Pál portréja, Ütő Gusztáv víziójában (2013)

Idén, talán az eddigiekhez képest a legnagyobb mértékben vált nemzetközivé a székelyudvarhelyi művésztelep, Berze Imre szobrászművész, muzeológus, az alkotótábor művészeti vezetője és kurátora meghívására ugyanis többen jönnek távolibb országokból.

A 2023 évi PULZUS alkotótábor meghívottai: Daniela Jáuregui képzőművész (Playa del Carmen, Mexikó), Kiss László festőművész (Oberwaltersdorf, Ausztria), Lengyel Péter szobrászművész (Pécs), Lipkovics Péter képzőművész (Eger), Nagy Niké festőművész (Correns, Provence, Franciaország), Tóth Zsuzsa szobrászművész (Pécs), Pető Hunor képzőművész (Budapest), Stano Černý képzőművész (Pozsony, Szlovákia), Sztojka Melissza tervezőgrafikusművész (Székelyudvarhely), Tar Lóránd festőművész (Székelyudvarhely), Zsin Bence festőművész (Pécs), illetve a képzőművészek alkotásaiból összeálló kiállítást július 20-án megnyitó Dimén-Varga Fanni művészettörténész (Székelyudvarhely)

Az esemény a Haáz Rezső Múzeum szervezésében zajlik, szakmai partner a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ; támogatók: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Tanácsa, Communitas Alapítvány, Exa Trande kft, Amigo&Intercost kft, GALFFIS’S. Tavaly óta a PULZUS alkotótábor szervezői együttműködnek a Piros Produkció Kulturális Egyesülettel, amelynek eredményeként idén is megszületik egy összművészeti produkció, a képzőművészek alkotásait írói és színművészi alkotó munkával éltetve tovább.

A Spanyár-háznál július 10-től kezdődően nyitott műhelyként működik az alkotótelep, majd a PULZUS alkotótábor kiállítása idén szeptember végéig tekinthető meg a július 20-i megnyitót követően a Kossuth Lajos utca 42. szám alatti Képtárban.

www.hrmuzeum.ro

Kapcsolódó

Spanyár Pál – A székellyé lett palóc festő – Katona Zoltán írása

A Gimnáziumban terem őrzi az emlékezetét

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb