képzőművészetkiállításKultúra

Kápolnásnyék – Tűzrománc

Járási Ildikó és Elekes Gyula kiállítása a Halász-kastélyban

„Pontosan értjük itt és ott a képeken megjelenő alakok, színes, égetett-festett allegóriák üzenetét: egy a nyelvünk, közös a szellemi örökség, s a vizuális formanyelv is összeköt bennünket” – írja L. Simon László.

„A tűzzománc nagyon régi iparművészeti módszer, s Elekes a legmagasabb szinten alkot e műfajban. Képei ősi technikával készülnek, az ősmagyar és a keresztény jelképek, legendák megjelenítésével idéznek a nézőben érzéseket, gondolatokat, ám a legmodernebb formanyelven. Alapvetően női arcok sejlenek ki a varázsos színekből, szentek, a régi paraszti világ asszonyai ismerhetők fel stilizáltan a néhol szürreális, olykor absztrakt, máskor alig jelzésszerű módon felbukkanó kompozíciókból. A szkíták, a csodaszarvas, Szűz Mária – ősi és Szent István óta gyakorolt keresztény hitünk összeolvadt lelkünkben az ezer év alatt, Elekes Gyula ezt is egyértelműsíti” – folytatja elmélkedését L. Simon költő-muzeológus, a kiállítás kurátora.

Elekes Gyula (2018) – Fotó: Lőrincz L. Lajos

„Számomra nagyon fontos volt mindig a népem kultúrájának alapjai, jelentésrétegei, azok fölfedezése, föltárása, üzenetté formálása, a mitológiánk, mítoszaink elemei, szerves kultúránk, a misztikánk, a kapcsolódási pontok más kultúrákhoz, valamint megélt kereszténységünk. Az alkotásnak közölnie kell, az alkotó üzenetet fogalmaz meg, ez akkor működik, ha gondolkodásra, továbbgondolásra készteti a nézőt, s a szellemi síkra, a képzelet világába vezeti. Mindehhez a tűzzománc olyan kifejezési lehetőség, amely színben, formában majdnem korlátlan” – vallja munkásságáról Elekes Gyula… Tovább


Elekes Gyula: Metamorfózis (2021)

A tárlat megtekinthető lesz a kastély nyitvatartási idejében: csütörtöktől vasárnapig 10-18 óráig.

2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc utca 10.

+36 21 292 0471
info@halaszkastely.hu
www.halaszkastely.hu

Kapcsolódó:

A Halász-kastély történetéről

Elekes Gyula kiállítása Bukarestben

Elekes Gyula – Örökség

Járási Ildikó: Zalai dombság – 40×50, rézlemez zománccal (2010)

Járási Ildikó személyes honlapja

Járási Ildikó: Triptichon, 250x160cm, rézlemezen zománc (1987)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb