KultúraZene

Székelyföldi Filharmónia – Parasztbecsület

Egyfelvonásos opera a Művelődési Házban

Pietro Mascagni Parasztbecsület című egyfelvonásos operáját láthattuk, hallgathattuk vasárnap Székelyudvarhelyen a Székelyföldi Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera előadásában.

Tekintsék meg Farkas Antal felvételét:

Nyitány: az opera főbb zenei motívumait, témáit vonultatja föl – már itt érezhetjük, hogy heves érzelmekre, indulatokra, mély fájdalmakra számíthatunk. Ebbe ágyazva jelenik meg a siciliana, tenor ária: Turiddu a parasztlegény szerenádot ad Lolának, a fuvaros feleségének. (A tenorista a takarásban énekel.) Turiddu epekedve dicséri Lola szépségét, amiért kész volna akár meghalni is.
Kórusjelenet: az emberek hazatérnek a mezei munkából, s készülődnek a templomba.

Santuzza és Lucia rövid kettőse: Lucia, a kocsmárosné Turiddu anyja. Santuzza pedig egy szegény árva lány, aki nála dolgozik. Santuzza kérdezi Luciától, merre találja Turiddut. Az anya próbálja röviden hárítani a válaszadást, s csak annyit mond, fia Francofontéba ment borért. Santuzza ekkor már feszül a kétségbeeséstől és kifakad: Turiddut Lola házánál látták az éjszaka. Lucia erre már maga is aggódva tessékeli be a kocsmába Santuzzát, hogy mesélje el, mit tud. Santuzza bele is kezdene, de megjelenik Alfio, a fuvaros, Lola férje.

Alfio áriája kórussal: a fuvaros vidám életéről énekel, s hűséges feleségéről aki otthon várja. A legegyszerűbb, ha egy kamionsofőr-jellegű karaktert képzelünk el, aki folyton úton van, örömmel tér haza, s mivel nemrég nősült, gyanútlanul bízik nejében.

Rövid jelenet: Lucia megszólítja Alfiót, hogy milyen vígan van. Alfio évődve kérdi, csak nem elfogyott a bora? Lucia azt válaszolja, hogy Turiddu már elment borért. Alfio viszont azt állítja, dehogy ment az, hiszen ő is látta ma reggel a háza környékén. Lucia gyanúja ezzel megalapozódik, hogy Turiddu és Lola viszonyt folytatnak egymással. Tovább kérdezősködne Alfiótól, de Santuzza csendre inti. Párbeszédük a körmenet után majd folytatódik.https://www.youtube.com/watch?v=qoOqgMchf38

Húsvéti-kórus: Alfio távozik, a templomból pedig kihallatszik az orgonaszó és a Regina Coeli. A körmenet elindul a templomból kifelé, a téren Santuzza és Lucia csatlakozik a kórushoz. Monumentális zene, a feltámadás csodáján megrendülő ember himnusza. A körmenet elvonul.

Santuzza áriája: Lucia kérdi Santuzzától, miért intett neki az imént, hogy hallgasson. Santuzza ekkor elmeséli a cselekmény előzményét. Turiddu Lolát akarta feleségül venni, de előbb elment katonának, s mire visszajött, Lola férjhez ment Alfióhoz. Turiddu ezután kezdett udvarolni Santuzzának, de Lola visszacsábította, s Turiddu nem tudott neki ellenállni. Santuzza teljes kétségbeesésben burkoltan utal arra, hogy terhes, és ha Turiddu végleg elhagyná, neki nem marad más, csak a szégyen. Lucia megdöbben a hallottakon. Ez az ária tele van elkeseredéssel, fájdalommal, a dallam szinte a sírás deklamációjáig elmegy.

Santuzza és Turiddu kettőse: Lucia bemegy a templomba. Felbukkan Turiddu is, a templomba indul épp, de kedvese megállítja, mondván, hogy beszélni akar vele. A legény igyekszik elbagatellizálni a beszélgetés fontosságát, tovább akar haladni, ahogyan eltervezte ezt a napját, de a lány nem engedi. Turiddu ahelyett, hogy kézenfogná a lányt, s együtt menne be vele a templomba, úgy tesz, mintha az az útjában lenne, s egyedül vagy nélküle akarna a húsvéti misére menni. Lehet, hogy Lolával akar majd bent találkozni annak kedvéért. Rettenetes félreértés bontakozik ki. Santuzza biztosra veszi, hogy végleg elvesztette szerelmét, Turiddu viszont abban bízik, hogy el tudja még hitetni vele, hogy Lola és közte nincs semmi, fölösleges a féltékenykedés és az utánakémkedés, hiszen maga sem bírja elviselni a kettős játékot, és egyenesbe szeretne jönni, mivel megígérte Santuzzának, hogy feleségül veszi a nyáron, de sajnos nem ura a helyzetnek, s gorombább a kelleténél.

A Parasztbecsület librettója 1906-ból – Forrás: Wikipédia

Lola dala: a takarásban megszólal Lola. A rózsaszálról énekel, aminél nincs szebb angyal a mennyekben sem. Santuzza biztosra veszi, hogy Turiddura utal ezzel is.

Rövid hármas: Lola amikor megjelenik a színen, Turiddutól kérdi, nem látta-e Alfiót. Valójában csak elterelő hadművelet e kérdés, Lola nagyon jól tudja, hogy Alfio a kovácsnál van patkoltatni és nem kerül elő egyhamar. Turiddu zavarba jön, s azt feleli, ő is csak most ért ide. Lola a templomba invitálja mindkettejüket, de Santuzza keményen célozva beléjük köt, Lola szemébe vágja, hogy nem megy misére, és menjen az, aki tudja, hogy nem vétkezett. Lola úgy tesz, mintha nem értené a célzást. Valójában az ő titkos viszonyuknak sincs jövője, hiszen nem lehet legalizálni.

Santuzza és Turiddu kettőse folytatás: a lány kérleli a fiút, ne hagyja el, de az képtelen őszinte lenni, s az érzéseiről beszélni, ezért számára az a legkényelmesebb, hogy most megszakítják a vitát vagy elnapolják. Ezt ostobán a lány elküldésével tudja csak kifejezni, amivel tovább rontja a helyzetet, ami már a darab elejétől fogva gurul a tragédia felé. Szertelen zavart dühében fellöki Santuzzát, aki erre megátkozza, hogy legyen rossz Húsvétja. Turiddu elrohan a templomba.

Pietro Mascagni (1863-1945) olasz zeneszerző, karmester. Zenetanulmányait szülővárosában kezdte, majd a milánói konzervatóriumba iratkozott be, de az előírt tanéveket nem járta végig, hanem vándortársulatokhoz szegődött mint karmester. Később Cerignolában telepedett le, ahol zongoratanító és a városi zenekar dirigense volt. Itt írta meg a Parasztbecsület című operáját, amellyel nemcsak a Sonzogno kiadóvállalat pályadíját nyerte el, hanem egy csapásra világhírnevet is szerzett. Hírnevét megalapozó operái mellett operetteket is írt, de szerzett egyházzenei alkotásokat, szimfonikus és kamarazenei műveket, kantátákat, kórusműveket, valamint – életében többségükben kiadatlan – dalokat is. Több alkalommal vett részt hosszú turnékon Európában, Észak és Dél-Amerikában. Magyarországon először 1892-ben járt, a cigányzenét is tanulmányozta,1935 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon vezényelte a Parasztbecsület három előadását. Évente 25-40 előadást vezényelt, ami az előkészületekkel és próbákkal együtt azt jelentette, hogy évente 30-40 napot volt úton. 1936-tól kezdődően a hosszabb külföldi turnékat és fellépéseket visszautasította. – Fotó: Museomascagni.it

Santuzza és Alfio kettőse: amint a lány egyedül marad a templom előtt, olyan mélypontra kerül, ahol csak rossz döntéseket hozhat. Meglátja Alfiót és megszólítja. Elmondja neki, hogy amíg ő az utakat rója, hogy megkeresse a pénzt, a felesége megcsalja Turidduval. Alfio először kételkedik, de Santuzza hamar meggyőzi amikor saját bánatáról és szégyenbenmaradásáról is szól. Alfio úgy feldühödik, hogy megfogadja, olyan bosszút áll, hogy még ma vér fog folyni. Santuzza rádöbben, milyen meggondolatlanul árulta el kedvesét, de ekkor már késő. (Forrás: Operakalauz)

Fotó: Museomascagni.it

Élő Székelyföld Munkacsoport

Kapcsolódó:

www.museomascagni.it

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb