képzőművészetkiállításKultúra

Metamorfózis – Elekes Gyula kiállítása Bukarestben

„Üzenet, amit továbbgondolható”

„A kiállítás tematikája az átváltozás, az értékek átalakulása, Metamorfózis, sajnos nem mindig a jó irányba. A szellemi (tárgyi) örökség képírás segítségével való rögzítése abból a célból, hogy az el ne vesszen. Önmagunkban, külső erőben való hit – annak megtartó ereje.”– vallja kiállításáról Elekes Gyula zománcművész.

Elekes Gyula (2018) – Fotó: Lőrincz L. Lajos

A Metamorfózis című kiállítás megnyitójára 2022. április 7-én, délután 6 órakor kerül sor a román fővárosban, a Román Parasztmúzeum, Új Galériájában, Bukarest I., Monetăriei u. 3. 

A Székelyudvarhelyen született és ma is ott élő művész a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban érettségizett grafika szakon. Tűzzománc tanulmányait német és spanyol magániskolákban, alkotóműhelyekben végezte. Volt rajztanár, reklámgrafikus egy szerszámgépgyárban, tűzzománcozást oktatott Ausztriában, Németországban, Spanyolországban. Jelenleg tűzzománcozást tanít diákoknak és felnőtteknek Székelyudvarhelyen, időszakosan pedig Keszthelyen, La Corunaban és Bécsben. 1980 óta ismerkedik a tűzzománccal. 1990–2017 között évente meghívottja volt a Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Szimpóziumnak, és négy éven át évente egy hónapot az itteni alkotóműhelyben dolgozhatott ösztöndíjasként. Szakmai tudásának gyarapításában nagy segítségére volt Turi Endre festőművész és Pap Gábor művészettörténész. Tíz évig a Nemzeti Kulturális Alap alkotói ösztöndíjasa volt, 1992–2008 között számos németországi és spanyolországi alkotó tanulmányúton vett részt. 2011-től tagja a Magyar Zománcművészek Társaságának.

Zománcművein a Székelyföld népművészetének, mitológiáinak, mítoszainak motívumvilágát és annak szimbolikus tartalmait dolgozza fel, értelmezi újra, úgy vélve, hogy a népművészet, mint ikonográfiai forrás, még érhető vizuális nyelvezet. Munkáiban a különféle zománctechnikák (festett zománc, rekeszzománc, sodronyzománc) alkalmazása gyakran társul a szabadon maradt vörösréz recipiens aranyozásával vagy polírozásával, illetve egyes alkotásokon applikációkkal (fémek, drágakövek). A művész keresi a más kultúrákhoz való kapcsolódási pontokat is.

A Pro Cultura Hungarica díjas művész alkotásai egyéni kiállításokon voltak megtekinthetők Magyarország- és Erdély-szerte, valamint Ausztriában, Spanyolországban, Németországban, Svédországban, Oroszországban, csoportos kiállításokon pedig Svájcban, Csehországban, Dániában, Franciaországban és Kínában is. Munkái megtalálhatók több magán és hivatalos gyűjteményben, múzeumokban Romániában, Magyarországon, Svájcban, Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, Luxemburgban, Angliában, Spanyolországban, Svédországban és Japánban.

„Úgy érzem, hogy szükséges egy bizonyos tartalom, üzenet, ami továbbgondolható, a színek, plasztikai ritmusok, az alkotás összessége indít el egy belső rezonanciát a nézőben. Fontosnak tartom, hogy ha a néző az alkotást befogadta, akkor a képzelete segítségével építse tovább.” (Elekes Gyula)

A Liszt Intézet Magyar Kulturális Kulturális Központ Bukarest szervezésében megvalósult kiállítás 2022. április 21-ig tekinthető meg.

Az itt szereplő alkotások egy korábbi, a „Tűzzel festett képek” című kiállítás anyagából valók, amellyel a művész a Kárpát-medence több szegletébe is eljutott a 2016 és 2020 közötti időszakban.

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb