ErdélyképzőművészetKultúra

Maszelka János emlékkiállításra készül a Haáz Rezső Múzeum

Felhívás partnerségre

A székely anyaváros ismert, kedvelt és tiszteletnek örvendő festőművésze, MASZELKA JÁNOS (1929-2003) emlékkiállítása megvalósítását tűzte célul a Haáz Rezső Múzeum, amely törekvést a művész családja számos alkotás kölcsönzésével támogatja. 2022 januárjában, a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében, a Haberstumpf-villában megnyíló tárlat révén átfogó képet szeretnének nyújtani a gazdag alkotói életműről.

Ennek érdekében a Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész kurátorságával megvalósuló kiállítást folyamatos kutatómunka előzi meg, és a magánszemélyek által birtokolt Maszelka János-alkotások (festmények, grafikák, pasztellek stb.) feltérképezése céljából minden újabb információ segítségül szolgálhat.


 

MASZELKA JÁNOS – Grafikus, festő. Kolozsvárott, a Képzőművészeti Főiskolán folytatott művészeti tanulmányokat 1949-1955 között. Mesterei: Abodi Nagy Béla, Kádár Tibor, Miklóssy Gábor. Több európai országban járt tanulmányúton. 1953-tól kiállító művész.

Székelyudvarhelyen volt rajztanár, később a Városi Művelődési Ház művészeti szakirányítója (1962-1989). 1979-ben az ő szervezésével alakult újjá a székelyudvarhelyi képtár. 1983-1985 között muzelógusként dolgozott a Városi Múzeumban, majd ismét a Művelődési Ház alkalmazottja. A Homoród menti művésztelep egyik vezetője. A Barabás Miklós Céh tagja. Több éven keresztül dolgozott a Gyergyószárhegyi Nemzetközi Alkotótáborban. Országos tárlatok mellett Budapesten is kiállított.


A Maszelka-alkotásokat birtokló székelyudvarhelyi – vagy másutt élő – lakosok segítségével egy átfogó digitális adatbázis építését végzik. Arra kérnek minden magánszemélyt, hogy a tulajdonukban levő Maszelka-műveket – digitalizálás céljából – rövid időre kölcsönözzék a múzeumnak. (A használt technikai felszerelés által a minőségi digitalizálás anélkül valósul meg, hogy a művészeti alkotásokat keretből vagy üveg alól eltávolítanák, érintetlenül kerül vissza minden kölcsönzött műtárgy a tulajdonosához.)

A szervezők kérik a közreműködőket, hogy hívják bizalommal a 0266-218375-ös telefonszámot, s az előzetes egyeztetés szerint a múzeum munkatársai gondoskodnak a képek csomagolásáról, el- és
visszaszállításáról.

Nem rejtett cél az, hogy a digitalizált adatbázis alapját képezi majd a kiállításon bemutatásra kerülő művek végső sorát.

Arra biztatnak mindenkit, hogy a közintézmények és a Maszelka-örökösök mellett, legyenek partnerei a 2022-es kiállítási évet nyitó múzeumi tárlat megvalósításában.

A Haáz Rezső Múzeum közlése nyomán

www.hrmuzeum.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb