ErdélyKárpát-medenceKözéletközösségépítésKultúraSzékelyföld

Székelyudvarhely – Díszpolgári címeket és Pro Urbe-díjakat adtak át

Közlemény

Augusztus 20. a magyar államalapítás és államalapító Szent István király emlékének ünnepe, amely minden esztendőben Székelyudvarhely meghatározó kulturális eseménye. Ebből az alkalomból a székelyudvarhelyi önkormányzat idén két díszpolgári címet adományoz, illetve három Pro Urbe-díjat ad át a város életének meghatározó, hírnevének öregbítésében fontos szerepet vállaló személynek.

A díjakat augusztus 20-án, délben, a Városháza Szent István termében adták át.

Balázs Feri bácsi átveszi a díjat Gálfi Árpád polgármestertől

Balázs Ferenc cserkészvezető, fotográfus, pedagógus a romániai magyar cserkészmozgalom újraindításában betöltött meghatározó szerepéért, illetve fotográfusi és fotóklubvezetői tevékenységének elismeréseként részesült Pro Urbe-díjban.

Székely Zoltán megköszöni a díjat

Székely Zoltán fizikatanár, aki a Tamási Áron Gimnázium kivételes és egyedi pedagógusaként életcélul tűzte ki a fiatalok érdeklődésének a felkeltését a fizika iránt, rendhagyó előadások, bemutatók, kísérletek révén, és diákjait inspirálja, mentorálja, rangos versenyeken, vetélkedőkön egyengeti útjukat, tanári tevékenységének elismeréseként Pro Urbe-díjban részesült.

Szabó János (1952-2018) szobrászművész – több jelentős alkotása díszíti Székelyudvarhely és Udvarhelyszék köztereit – Fotó: Székelyhon/ Barabás Ákos

Szabó János szobrai nem csak méreteikben, de belső arányaikban és összegző, sommázó formavilágukban is monumentálisak, egyediek; szobrászművészi tevékenységének elismeréseként post mortem Pro Urbe-díjban részesült.

Szabó János Fülöp Áronról (1861-1920) készült szobra a felsőboldofalvi központi iskola előtt áll (2002)

Ilyés Ferenc kézilabdázó, aki Székelyudvarhely szülötteként a magyar kézilabdázás fontos szereplőjévé vált, és kimagasló sporteredményeket ért el különböző klubok színeiben és a magyar válogatott tagjaként, illetve a Magyar Kézilabda Szövetség elnökeként tovább folytatja a sportág felvirágoztatásáért végzett munkáját, tevékenységének elismeréseként Székelyudvarhely díszpolgára elismerést vehetett át.

Ilyés Ferenc élsportolóként és a szülővárosához való ragaszkodásáért érdemelte ki a díszpolgári címet

Eötvös Péter zeneszerző és karmester, aki Székelyudvarhely szülötteként jelentős zenei pályát járt be, sikeres zeneszerzőként, rendhagyó zenepedagógusként, kiváló karmesterként, és a 20-21. század egyik legismertebb kortárs operaszerzőjeként jegyzik, s a zenei élet egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb személyiségeként tekintettek rá, tevékenységének elismeréseként post mortem Székelyudvarhely díszpolgára címben részesült. Az elismerést özvegye vehette át.

Eötvös Péter (1944-2024) nem élt ugyan felnőtt korában Székelyudvarhelyen, de mindig nagy ragaszkodással és szeretettel beszélt a székely anyavárosról – Fotó: Csibi Szilvia

Az Új Kenyér Ünnepe

Ugyancsak a magyar államalapítás emléknapján, este 7 órától tartották a Márton Áron téren az új kenyér ünnepét, amelyen történelmi egyházaink lelkipásztorai mondottak áldást.

A rendezvényen közreműködött Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes énekese, valamint a Kékiringó Néptánccsoport és anna zenekara. A kenyérszentelést követően a helyszínen meg lehet kóstolni a felajánlott kenyereket.

Köszönet illeti a Bachus, a Bocskor, a Dobói, a Gál Balázs, a Harmopan Rt., a Napsütötte, a Rip Rop és a Vidéki Pékségeket a nagylelkű felajánlásért!

Jubiláló házastársak köszöntése

Az ünnepi programsorozathoz kapcsolódóan augusztus 19-én köszöntötték a jubiláló házasokat, akik 25, 50, 60, illetve még több éve kötötték össze az életüket.

Simó Sándor lelkész és felesége Melinda negyedszázados jubileumot ünnepelhettek

Az ünnepi eseményeket este a Maros Művészegyüttes produkciója és tűzijáték zárta.

A szabadtéri eseményekről Farkas Antal kollégánk készített videófelvételt:

A felvételeket Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala bocsátotta rendelkezésünkre

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb