képzőművészetkiállításKultúraSzékelyföldVidék

Székelyudvarhely – Kisváros nagy képzőművészekkel a 20. század elején

Tárlatvezetés

Spanyár Pál születésének 150. évfordulója alkalmából a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum a képzőművész-rajztanárra emlékeztet a január 18-án megnyílt kiállítással, melynek tárlatvezetéssel egybekötött megtekintésére hívják az érdeklődőket 2024. február 20-án, kedden 18 órakor a Kossuth Lajos utcai Képtárba. Lőrincz Ildikó művészettörténész a tárlatvezetés mellett bevezeti az érdeklődőket a székelyudvarhelyi kisváros élénk képzőművészeti életének 100-120 évvel ezelőtti történetébe.

A múlt századelő székelyudvarhelyi képzőművészeti múltja jórészt feledésbe merült. A város képzőművészeti életéről, egykori rajztanárairól összefoglaló művek, monográfiák nem születtek, holott képzőművészeti eseményekben is gazdag időszak zajlott egészen a második világháborúig. A Haáz Rezső Múzeum 2021-ben szervezett Haáz Ferenc Rezső festészeti kiállítása, illetve a mostani Spanyár Pál tárlat jelzi az ekkoriban itt alkotott értékes képzőművészeti művek meglétét.

A modernizációs folyamatok, a kispolgárság megerősödése, a nagy múltra visszatekintő iskolák fejlesztése és az újabb iskolák alapítása megteremtette a képzőművészetek számára a feltételeket, a városba kinevezett jeles rajztanárok megszerettették a rajzolást és a festészetet, és megszervezték az első kiállításokat, megtervezték és elkészítették a különféle színjátékok díszleteit, jelmezeit. Mindebben jelentős részt vállalt a felvidéki Nyitrán született Spanyár Pál (1874 – 1936), aki 1899-től 35 éven át a helyi Katolikus Gimnázium rajztanára volt. A Képtárban március 4-ig megtekinthető kiállítása bemutatja, Spanyár minden műfajban emlékezeteset alkotott: karikatúrák, csendéletek, portrék, tájképek, életképek gyakorlott festője volt. Alkotómódszerét az élményre és a megfigyelésre építette, az élet szüntelen és állandó megfigyelésében rejlik művészetének ereje.

Várják az érdeklődőket kedden, február 20-án 18 órakor a Kossuth Lajos utca 42 sz. alatti Képtár épületébe, ahol egy képzőművészeti szempontból is jelentős korszak sokoldalú alkotójának életművébe nyerhetnek betekintést. A tárlatvezetésre a belépő 5 lej.

Haáz Rezső Múzeum,
535600 Székelyudvarhely,
Bethlenfalvi út 2-6. szám
Tel/Fax: +40-266-218375
E-mail: info@hrmuzeum.ro
www.hrmuzeum.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb