Kárpát-medenceKultúraSzépirodalom

Balassi-emlékkardot vehetett át Fekete Vince

MTI

Fekete Vince, kézdivásárhelyi babérkoszorús költő vehette át Magyarország egyik legrangosabb irodalmi díját, a Balassi Bálint-emlékkardot 2024. február 14-én, szerdán. Ez az első olyan magyar irodalmi díj, amely mind az öt kontinensre eljutott, ezúttal pedig Fekete Vincét és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Salam Mohamed Al-Naggar egyiptomi arab műfordítót tüntették ki vele.

Fazekas József kardkészítő alkotása, 16. századi végvári szablya másolata, amelyet Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjként Bálint napján adnak át egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak . Fotó: MTI (archív)

A Balassi Bálint-emlékkarddal a magyar líra élvonalába tartozó, európai szellemiségű költőket, valamint a magyar költészetet – köztük Balassi Bálint verseit – fordító idegen anyanyelvű külföldi irodalmárokat jutalmazzák. Ez az első olyan magyar irodalmi díj, amely mind az öt kontinensre eljutott már: eddig 51 költőt és műfordítót tüntettek ki vele. Ezúttal a kézdivásárhelyi születésű Fekete Vince, és az egyiptomi arab Abdallah Abdel-Ati Abdel-Salam Mohamed Al-Naggar vehette át az elismerést.

A Kézdivásárhelyen született 58 éves Fekete Vince babérkoszorús költő eddig tizenhét verseskötettel gazdagította a magyar irodalmat, megalapítása óta a Székelyföld című folyóirat szerkesztőjeként tevékenykedik. Olyan elismeréseket tudhat magáénak, mint a Romániai Írószövetség Debüt-díja (1996), az Erdélyi Magyar Írók Ligájának nagydíja (2005), a József Attila-díj (2005) és a Magyarország Babérkoszorúja díj (2023).

Abdallah Abdel-Ati Abdel-Salam Mohamed Al-Naggar 1983-ban született, kairói egyetemi évei alatt ismerkedett meg a magyar nyelvvel. – Fotó: Librarius.hu

Az MTI közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb