ErdélyKárpát-medenceKultúra

Kós Károly épületei Sepsiszentgyörgyön

A Györkös Mányi Albert Emlékház programja

Ezzel a címmel szervez rendezvényt a Györkös Mányi Albert Emlékház 2023. december 7-én, csütörtökön, 18.30 órai kezdettel. A polihisztor születésének 140. évfordulóján, a december 16-i születésnap közeledtével. A meghívottak, Jánó Mihály ismert művészettörténész és Vargha Mihály erdélyi képzőművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója mutatják be Kós Károlynak azt az építészeti munkásságát, amely Háromszék központjához, Sepsiszentgyörgyhöz kötődik.

Farkas Ádám Kossuth-és Munkácsy-díjas szobrász, a Nemzet Művésze Kós Károly szobrával – Fotó: Hegedűs Róbert/ Magyar Hírlap

A két meghívott bevallottan a „csevely” műfajt választja: kötetlen beszélgetésben próbálja bevonni a résztvevőket Kós Károly és Sepsiszentgyörgy érdekes, egyben bonyolult viszonyába.

Kevesen tudják, hogy a székelyek múzeumának megépítése nagy sikert hozott Kós számára Háromszéken. Budapest után itt épült meg legtöbb épülete. Erre a tényre a szentgyörgyiek méltán büszkék, Kós Károly munkássága része a város brandjének. Kós leveleiből tudjuk, hogy – feladva a Budapesti biztos egzisztenciát – azért éppen a kalotaszegi Sztánára telepedett, mert az a vasúton egyenlő távolságra helyezkedett el Budapest és Sepsiszentgyörgy között.

A nemrég felújított és nagy sikerrel felavatott múzeumi épületegyüttes jó apropója, hogy a kolozsvári közönség is többet megtudjon Kós és az általa nagyra tartott székelyek viszonyáról.

Az est (és a helyzet) pikantériája, hogy a szentgyörgyieket ezúttal két kézdivásárhelyi származású közéleti személyiség fogja dicsérni, két Mihály… mindkettőt a múzeum csábította a rivális városba, Sepsiszentgyörgyre… mindkét beszélgetőpartner (csevegő) több mint 30 évet dolgozott (Vargha még mindig) a Kós Károly tervezte épületben, illetve annak képtárában.

A helyszínen olyan Kós Károllyal kapcsolatos könyvek, monográfiák is megvásárolhatók lesznek, amelyek kolozsvári könyvesboltban nem kaphatók, zömében a Székely Nemzeti Múzeum kiadványai, és amelyek a karácsonyi ajándékozásban is opciók lehetnek.

Az est házigazdája Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője.

Sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

A Györkös Mányi Albert Emlékház közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb