KultúraZene

Shane MacGowan emlékére

Polgárpukkasztással, önpusztítással vált hírhedté és népszerűvé

Hosszan tartó betegség következtében, november 30-án meghalt a The Pogues zenekar énekese, Shane MacGowan. A hírt felesége, Victoria Marie Clark jelentette be az Instagramon.

„Nem tudom, hogyan mondjam ez el, ezért csak úgy kimondom. Shane, aki mindig is a fény lesz, amit magam előtt tartok, álmaim mértéke és életem szerelme, és a legszebb lélek és gyönyörű angyal és a nap és a hold és mindennek a kezdete és vége, amit kedvesnek tartok, elment, hogy Jézussal és Máriával és gyönyörű édesanyjával, Theresével legyen. (…) Nincs mód arra, hogy leírjam a veszteséget, amit érzek, és a vágyakozást csak még egy mosolya után, ami beragyogta a világomat” – írta felesége.

Az énekes 2022 decemberében vírusos agyvelőgyulladással került kórházba, és ezután 2023-ban több hónapot intenzív osztályon töltött, írja a Guardian. Betegségéről akkor ő maga számolt be az Instagramon.

„Sziasztok barátaim, itt ülök és agyvelőgyulladásban szenvedek. Nem bírom a fényt, de szerettem volna boldog új évet és boldog karácsonyt kívánni nektek. És még sok szerencsét és szeretetet is. Boldog karácsonyt és boldog új évet, szeretettel Shane” – mondta korábban.

Shane MacGowan az angliai Kentben született 1957 karácsonyán; szülei éppen rokonlátogatóban voltak, amikor anyjánál megindultak a fájások. Anyja énekes és táncművész volt, valamint modellkedett Dublinban, apja pedig írással és irodalommal foglalkozott. A család a Tipperary megyei Puckhaunban élt egy nagy farmon MacGowan hatéves koráig, majd Londonba költözött. MacGowant 1971-ben ösztöndíjjal vették fel az egyik legjobb középiskolába, a Westminster Schoolba, egy év múlva azonban kirúgták kábítószer-birtoklás miatt. Ebben az időben barátkozott össze Berni France-szal, akivel később együtt zenélt.

Leginkább az ír és kelta folk-hagyományokat a punkkal keverő, londoni Pogues frontembereként lett ismert. Különleges viselkedésével, a közönséget sokkoló ápolatlan fogsorával is saját imidzsét rombolta, illetve építette. Dohányzott és gyakran alkoholt is fogyasztott előadás közben… A zenekar a nyolcvanas években érte el legnagyobb sikereit, az 1984-es Red Roses For Me vagy az egy évvel később érkező Rum Sodomy & The Lash című albumaik egy teljes generációt ismertettek meg a tradicionális zenével. A Kirsty MacColl-lal közösen felvett karácsonyi daluk, a Fairytale Of New York hatalmas sláger lett, és azóta is mindig előkerül a karácsonyi időszakban.

A csúcson egyértelműen a nyolcvanas évek végén volt a Pogues, akkor több albumuk is bekerült a brit albumlista első öt helyezettje közé. Shane MacGowan viszont a sikertől egyre kiszámíthatatlanabb lett, volt olyan amerikai Pogues-turné, ahol a The Clashből Joe Strummer ugrott be a helyére, McGowan átmenetileg el is hagyta a zenekart. A Pogues 1991-ben, a japán turné alatt rakta ki MacGowant a zenekarból, mivel az énekes egyre kevesebbszer érkezett meg a fellépésekre.

Sinéad O’Connor 2000-ben feljelentette MacGowant a rendőrségen heroin birtoklása miatt, hátha ezzel a radikális lépéssel le tudja szoktatni az énekest a szerhasználatról. MacGowan később úgy nyilatkozott, hálás Sinéad O’Connornak azért, hogy segített neki a drogok letételében.

MacGowan 2001-ben aztán visszatért a Poguesba, egészen 2014-ig folytatták ebben a felállásban kisebb megszakításokkal. A Pogues a Sziget Fesztiválon is több alkalommal fellépett Budapesten, de emlékezetes, amikor Shane MacGowan másik zenekarával, a Popesszal Magyarország EU-csatlakozásának ünnepén, 2004-ben a Hősök terén koncertezett.

Egy magyarul megszólaló, honosított székely-magyar egyveleg a Firkintől:

A Wikipédia, az MTI, a 24.hu és a Telex nyomán

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb