Publicisztika

Őrtüzeink füstje

Simó Márton írása

Immár évtizedes hagyománya van Székelyföld-szerte a őrtüzek gyújtásának. A Székely Autonómia Napja főleg arra jó, hogy ilyenkor rávilágítsunk a problémáinkra. Nem az a lényeg, hogy mi tudjunk közös dolgainkról, amelyek idestova több mint évszázada rendezetlenek, hanem az üzenet.

Több mint száz székelyföldi településen gyúltak ki vasárnap este az őrtüzek annak jeleként, hogy a terület őshonos lakossága igényt tart a területi autonómiára – közölte az MTI-vel Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, a megmozdulás főszervezője.

A települések magaslatain sötétedés után meggyújtott őrtüzeknél a helyi szervezők mindenütt felolvasták a rendezvény kiáltványát, amelyet az őrtűzgyújtást kezdeményező és szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs jegyez.

„Megerősítjük, hogy nem változott elkötelezettségünk az autonómia iránt. Ismételten kijelentjük: Székelyföld területi autonómiája a béke, a biztonság és a jólét záloga, egy olyan jogi keret, amely garantálja Székelyföld polgárainak a teljes és tényleges egyenlőségét” – mutat rá a dokumentum.

A kiáltvány szerint az SZNT bebizonyította, hogy a hatóságok akadályozása ellenére európai szinten tud fellépni Székelyföld érdekéért, megnyitva ezzel egy nemzetközi küzdőteret. A dokumentum szerint a mozgalom előtt áll egy másik feladat is: a székely nép önszerveződésének rendszerét, a székelyföldi személyi kártyát megteremteni és működtetni.

A főszervező szerint az őrtűzgyújtások alkalmával felolvasott kiáltványokat – a székely szabadság napi, március 10-i kiáltványokhoz hasonlóan – eljuttatják a bukaresti külképviseletekhez, az Európai Unió fórumaihoz, a kétkamarás bukaresti parlament mindkét házelnökéhez, a román miniszterelnökhöz és Románia államfőjéhez.

Mint mondta: válaszképpen valamilyen fenyegetés szokott érkezni, annak hangoztatása, hogy Románia tökéletesen betartja a kisebbségek jogait, vagy válaszra sem méltatják őket, vagy egy diplomatikus választ kapnak, miszerint továbbították a kiáltványt az illetékes szakbizottságoknak. Hozzátette: egyetlen román közjogi méltóság van, aki soha nem válaszolt az SZNT beadványaira: Románia államelnöke.

Mi a magunk részéről mit tegyünk hozzá ehhez?

Fontos alkalom a tűzgyújtás. Nem is annyira a fény, hanem a füst a lényeg. A fény belül reménnyel éltet. A füst pedig meg hadd marja azok szemét is, akik ilyen téren nem látnak, nem hallanak. Ébren kell tartani a gondolatot. És építkezni.

Végső soron a mai politikai és fegyveres konfliktusok többsége is mind az autonómiák, a jogok hiányos volta miatt terebélyesedik véres gyűlöletté.

A kölcsönös megismerés, a kapcsolatépítés, a tisztelet segít igazán abban, hogy reményteljesebbek lehessenek a holnapok.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb