Élet-módKözéletKultúra

Anglia, III. Károly, Zalánpatak és a Fili

Összefüggésekről

Amint arról értesülhettünk, megérkezett III. Károly király Romániába. Látogatása magánjellegű, de ettől függetlenül államfőnek kijáró katonai tiszteletadással fogadták Bukarestben, ahol találkozott az állam elnökével, a Diplomáciai Testület és az egyházak képviselőivel is.

Külön érdekesség, jelzésértékűnek számít, hogy megkoronázása után ez a király első külföldi útja. Az uralkodónak több birtoka és háza van Erdélyben. Számon tartja székelyföldi gyökereit és nagyra értékeli az itteni népi épített örökséget, illetve azt a hagyományos vidéki életformát, amely itt nyomokban még fellelhető.

III. Károly a bukaresti fogadáson kiemelte, hogy rokoni szálak fűzik az országhoz: apjának unokatestvére volt Mihály király, az országból 1947-ben elűzött utolsó román uralkodó, illetve azt is elmondta, hogy a brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei vannak: a király szépanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

A fogadást követően az uralkodó Zalánpatakára utazott, ahol Kálnoky gróf és felesége, illetve az ott élők kis csoportja várta.

És most kapcsoljuk a Filit!

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia angliai kiszállásra készül – írja Farkas Antal kollégánk, aki hosszú évek óta követi és népszerűsíti az együttes tevékenységét – , pünkösdi hangversenyükön bemutattak néhány angol nyelvű dalt is, amelyet őfelsége, III. Károly királynak dedikáltak, aki Zalánpatakon néhány éve már találkozott a Filivel és Haáz Sándor karmesterrel. God Save the King!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb