képzőművészetkiállításKultúra

Sepsiszentgyörgy – Pittner Olivér kiállítása

Az EMűK rendezvénye

Az Erdélyi Művészeti Központ nagy tisztelettel várja az érdeklődőket Pittner Olivér retrospektív kiállításának megnyitójára. A tárlatot dr. Salat Csaba műgyűjtő és Oniga Erika művészettörténész, a kiállítás kurátorai nyitják meg 2023. május 24-én, szerdán, 18 órakor.

Aranyművesek utcája, Nagyszeben (1965)

A Lupényban született Pittner Olivér (1911–1971) ahhoz a nagybányai nemzedékhez tartozott, amely a két világháború közötti időszakban megújította a művésztelep szellemiségét. Szociális érzékenysége a baloldali eszméket terjesztő fiatalok csoportjához vonzotta. . E lázadó fiatalok nemcsak egy igazságosabb társadalomért küzdöttek, hanem egy korszerű művészet kialakítását is szorgalmazták. Mondanivalójukat és a művészeti stílus szintézisét eleinte az erőteljes színhasználatban, a racionális-konstruktív szerkesztésben és a kubista hagyományokban találták meg.

Marosvásárhelyi otthonában feleségével

A csoport hamar szétszóródott, Pittner kontúros, kubisztikus stílusát pedig lassanként felváltották a puhább, festőibb pasztellképek. Az 1945 utáni társadalmi-politikai rendből kiábrándult, a kötelező szocialista realizmust elutasító Pittnert az újrakezdésben az 1960-as években Marosvásárhelyen letelepedett fiatalok, elsősorban Balázs Imre és Nagy Pál barátsága és biztatása segítette. Segesváron, Nagyszebenben készült, a kubizmushoz visszanyúló városképei szigorú, szinte geometrikus rendben sorakozó utcarészleteket ábrázolnak, a gyergyói vidékek redukált, hullámzó felületei viszont Barcsay Jenő tájképeivel mutatnak rokonságot. Az évtized közepén kezdte el kiszáradt fákat, összefonódó, kusza gyökereket ábrázoló, jelképszerű, máskor szürreális hatású sorozatát. Pittner 1971-ben hunyt el Marosvásárhelyen.

A kiállítás megtekinthető: 2023. május 24. és július 8. között, keddtől péntekig 9-től 17 óráig, szombaton 10-től 16 óráig.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala. Erdélyi Művészeti Központ Egyesület

A kiállítás a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. támogatásával valósulhatott meg.

Az EMűK közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb