ErdélyképzőművészetkiállításKultúra

Székelyudvarhely – Sükösd Ferenc képzőművész kiállítása a Képtárban

A Haáz Rezső Múzeum rendezvénye

Az Alsósófalván született festő munkássága egyedi és összetéveszthetetlen. Igencsak elgondolkodtató képeiből 2023. április 13-án, csütörtökön 18 órakor nyílik kiállítás Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeum Kossuth Lajos utcai Képtárában, amelyre nagy szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a szervezők.

A vendégeket köszönti: Ölvedi Zsolt alpolgármester, házigazda: Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum vezetője.

A kiállítást Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész nyitja meg, felszólal Sükösd Levente, a festőművész fia. Közreműködik Kakasi Nóra fuvolaművész.


Sükösd Ferenc 1949–1953 között végezte el a marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Líceumot, majd tanulmányait Kolozsváron a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán folytatta 1953–1959 között, ahol mesterei Kádár Tibor és Miklóssy Gábor voltak. 1960–1972 között muzeológus és tárlatvezető volt a marosvásárhelyi Művészeti Múzeumban. 1972 karácsonyában tragikus körülmények között következett be a halála.

Munkáival részt vett marosvásárhelyi és bukaresti csoportos kiállításokon, egyéni kiállítása volt Marosvásárhelyen, Szászrégenben, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, majd halála után hagyatékából több emlékkiállítást, illetve gyűjteményes tárlatot szerveztek (Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Telepi, Kolozsvár, Budapest, Sepsiszentgyörgy, Alsósófalva).

1990-ben szülőfaluja, Alsósófalva általános iskolája felvette a nevét. 1995-ben emlékháza nyílt ugyanott. Műveit több erdélyi múzeum és magángyűjtemény őrzi.

Sófalvi öreg ház – pasztell, karton, 67,5 x 48 cm

A jelen kiállítás anyaga Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész válogatása a családi hagyatékból, illetve a Maros Megyei Múzeum, a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ, valamint a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Képtára gyűjteményéből.

Festőállványa az alsósófalvi emlékszobában

Sükösd érzékeny színlátású tájképeit, kompozíciós műveit és portréit az egyéniség jegyeit korán felmutató festői eszközökkel alkotta. Alkotásaiból egyszerűség, ám mély érzelmi telítettség árad, színei, formái, közlendői megindultságot váltanak ki belőlünk. Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese írta, hogy „közeli barátai és pályatársai rá emlékezve gyakran alkati fegyelmezettségét hozták fel, ami azonban nagyfokú lelki fűtöttséget, a képeken is nyomot hagyó, belső izzást leplezett.” Az alkotó feljegyzéseiben így fogalmaz: „Vannak néhányan, akiknek lelkében hatalmas tűz ég, és soha nem jön senki, hogy megmelegedjék annál. Az arra menők nem vesznek észre többet, mint egy csöppnyi füstöt a kémény fölött, és aztán mennek tovább az útjukon. Őrizzük ezt a tüzet magunkban, hordozzuk a föld sóját, és türelemmel – de mégis mily türelmetlenül – várjuk az órát, míg jön valaki, aki meg akar telepedni ennél a tűznél, aki maradni fog.”

Sükösd Ferenc egyedi képeit, a Haáz Rezső Múzeum Képtárában (Kossuth Lajos u. 42 sz.) lehet majd megtekinteni. Az április 13-i megnyitót követően a kiállítás 2023. május 22.-ig lesz látogatható hétköznapokon 9–16 óra között.

HAÁZ REZSŐ MÚZEUM
535600 Székelyudvarhely
Tel.: (+4) 0266-218375
Bethlenfalvi u. 2-6. sz. Pf. 22
info@hrmuzeum.ro
www.hrmuzeum.ro

Az Erdélyi Művészet közlése nyomán

Kapcsolódó

A Sóvidék Televízió 2018.ban készült felvétele:

Két évvel ezelőtt Farkas Antal kollégánk Hargita Megye Tanács támogatásával készített dokumentumfilmet Sükösd Ferenc életéről és munkásságáról:

Simó Márton: Létezik Sükösd Ferenc kultusz Marosvásárhelyen

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb