képzőművészetkiállítás

FRISSÍTVE! – Haáz Rezső Múzeum – Székely József szobrászművész emlékkiállítása

Székelyudvarhely

Csütörtökön, 2023. március 9-én, 18 órakor nyílik meg Székely József szobrászművész emlékkiállítása Székelyudvarhelyen, a Haáz Rezső Múzeum Kossuth Lajos utcai Képtárában. A múzeum és a Művelődési Ház gyűjteményéből, illetve az alkotó családi hagyatékából összeálló tárlatot Berze Imre szobrászművész nyitja meg, házigazda Miklós Zoltán múzeumigazgató. A kiállításmegnyitón közreműködik a Clarinetto Kamarazenekar.

A Haáz Rezső Múzeum a képzőművészeti kiállításai szervezésekor tisztelettel adózik az 1955-ben végzett és Székelyudvarhelyre került, itt alkotó képzőművészgeneráció előtt.

Tavaly januárban megnyílt Maszelka János kiállítása nyitotta a közelmúltban klasszikussá vált helyi képzőművészek retrospektív kiállításainak sorozatát, májusban Nagy György tárlatán még az alkotóval is találkozhatott a közönség. Idén januárban Sepsi Lajos műveit szemlélhették meg.

Maradt még a székelyudvarhelyi alkotótelepi mozgalmat megelőlegezők közül a Székely József és az Orbán Áron szobrászművészek életművébe való betekintés.

Nyilvánvalóan fontosak a korábbi képzőművész-generációkról is, hiszen Haáz Ferenc Rezső műveit 2021-ben már bemutatták, de köztudott, hogy Spanyár Pál, Röszler Károly és sok más, a 19. század végén, a 20. század elején élt alkotó hagyta hátra életművét a székely anyavárosban.

Székely József: Móricz Zsigmond – a plakett 1979-ben készült, 2000-ben helyezték el a róla elnevezett művelődési ház falán Zagyvarékason (Jász-Nagykun-Szolnok megye) – Fotó: Kozterkep.hu

Székely József (1929–2006) 1955-ben végezte el a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolát, majd Székelyudvarhelyen rajztanárként dolgozott. Köztéri szobrai Udvarhelyen: Bokályfestő lány (Városháza tér, Központi szökőkút, kőszobor, 1957), Napozó nő (Központi park, 1969, kőszobor), Kibontakozás (fém térplasztika megsemmisült 1990-ben, Székelyudvarhelyen az egykori Olimpia mozi előtt állott, 1979), Tomcsa Sándor mellszobra (Tomcsa Sándor színház mellett, 1997) és Baróti Szabó Dávid mellszobra (Tamási Áron szobrával szemben, a Gimnázium felé vezető sétányon, 2005). Szobrok mellett domborműveket is formázott, valamint egy plakettsorozatot múltunk híres személyiségeiről. Alkotott magyarországi és más felkérése is: Parasztlány (kő, Gyergyószárhegy, 1979), Merengő (fa, Kétegyháza [Magyarország], 1994), Kibédi Mátyus István (bronz portrédombormű, Kibéd, 2002), Móricz Zsigmond (bronz portrédombormű, Zagyvarékas [Magyarország], 2002), gróf Rhédey Claudia (bronz mellszobor, Erdőszentgyörgy, Rhédey kastély udvara, 2012).

Az Erdőszentgyörgyön született alkotó számos egyéni és csoportos kiállításon bemutatta műveit. Termékeny alkotó volt, ezzel kapcsolatban így vallott: „Soha nem tudnám abbahagyni az alkotást, az életnek is csak úgy van értelme, ha hagyunk valamit magunk után ezen a földön.” Fából, terrakottábból, márványból, műkőből, fémből készült kisplasztikái, plakettjei, szobrai és térplasztikái belföldi és külföldi köz- és magángyűjteményekben lelhetők fel. Munkássága a realizmus jegyében fogant, amelynek letisztult, erőteljes formavilágával főleg portréin találkozhatunk. Ugyanakkor az 1960-as évek második felétől – leginkább dinamikus kompozícióiban – már kitapinthatók azok a törekvések, amelyek egy, a modernizmus felé közelítő formanyelv alkalmazását tűzték ki célul. Alkotói hitvallása alapja az emberi értékek közvetítése: kifejezni a belülről sugárzó emberi szépséget, harmóniát, az olyan ember érzés- és érzelemvilágát, aki az élet minden körülményei között megmarad embernek.

Székely József: Önarckép (1970) – a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum gyűjteményében

A Haáz Rezső Múzeum Képtára Kossuth Lajos u. 42 sz. alatti épületében a kiállítás a március 9-i megnyitó eseményt követően április 10-ig lesz látogatható.

A Haáz Rezső Múzeum közlése nyomán


FRISSÍTÉS!

Tekintse meg Farkas Antal kollégánk videófelvételét a megnyitóról:

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb