ErdélyKözéletKultúra

Megjelent a Művelődés februári száma

Lapszámajánló

„A nyolcvanas évek szűk világában a színház fontos szerepet töltött be a városom, az emberek életében. Kevés volt az élmény másutt is, a gyermeki fantáziát a könyvek mellett, mint képi anyag, a színház és a heti húsz percnyi tévéfilm táplálta” – olvashatjuk a Művelődés folyóirat februári vezércikkében.

Rostás-Péter Emese a sepsiszentgyörgyi színház egykori rendezőjéről, Seprődi Kiss Attiláról szóló könyv recenziója kapcsán elevenít fel néhány pillanatot a székelyföldi színház múltjából. A Salamon András könyvéről szóló ismertetőt a Könyvesház rovatban Matekovics János Zoltán sepsiszentgyörgyi könyvtáros jegyzi.

Seprődi Kiss Attila (1941-2008)

Az Enciklopédia rovatban a paksi tanár, Serdült Benke Éva közöl rövid tanulmányt Madách és a Nő címmel, amelyben részletesen beszámol Fráter Erzsébet tragikus sorsáról is, aki a magyar drámairodalom egyik legjelentősebb alkotója, Madách Imre feleségeként állandó konfliktusban állt az író anyjával, Majtényi Annával. A rovat másik írása Killyéni Andrástól származik, a kolozsvári informatikus, sporttörténész édesapja, Killyéni Péter sporttanár és edző születésének a nyolcvanadik évfordulójára emlékezve életrajzi vonatkozású cikket közöl.

Halász Péter Budapesten született 1939-ben, az Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát 1962-ben. 1960-ban bekapcsolódott az Önkéntes Néprajzi Gyűjtőmozgalomba, 1966 óta járja a moldvai magyarok településeit, foglalkozik a moldvai magyarok történelmével, néprajzával és sorskérdéseivel. 1989 és 2009 között a Magyar Néprajzi Társaság Önkéntes Gyűjtők Szakosztályának elnöke. 1992-től 1995-ig a Magyar Művelődési Intézet igazgatója, majd 1997-ig tudományos főmunkatársa. 1997-től 2000-ig a Duna Televízió műhelyvezetője, főszerkesztője. 2000 és 2010 között újra a Magyar Művelődési Intézet főmunkatársa, majd főtanácsosa. 1974-től 2010-ig szerkesztette a Honismeret folyóiratot. 2010-ben moldvai születésű feleségével és két fiával Gyimesközéplokra költözött. Kötetei jelentek meg többek között a moldvai csángók hagyományos állattartásáról, növényismeretéről, hiedelemvilágáról. Fotó: Maszol.ro

A Közösség rovatban a Gyimesközéplokon élő Halász Péter folklórkutató, szerkesztő, a magyarországi Honismeret folyóirat alapításának ötvenedik évfordulója kapcsán a lap történetét foglalja össze a hetvenes évekbeli indulástól kezdve máig. A Tudomány rovatban Szima Csilla kolozsvári tanár A tudásvágy érték, a tudás hatalom címmel a kolozsvári oktatás történetébe avatja be az olvasókat. A Galéria rovatban lapunk munkatársa, Balla Sándor a japán képzőművész, Kuszama Jajoi munkásságát mutatja be, a művész 94. születésnapjának apropóján. A Hétköznapi hősök sorozat legújabb riportja medgyesi közéleti személyiségről szól. Catalan Stefania, László Bernadett Judit és Vajda Szilvia a helytörténész, kutatómérnök Búzás Árpádnak állítanak emléket az Alázattal a közösség szolgálatában című írásukkal, amelyet Gazdag Erzsébet színész irányításával állítottak össze.

A címlapon Darvas Rezső felvétele látható a az idei zsögödi farsangtemetésről. A hátsó borítón Kuszama Jajoi alkotása Japán Szeto-beltengerének egyik kis szigetén.

Napnyugta a Szeto-tengernél – Fotó: Pixabay

Szeto-beltengeréről ITT nézhet meg egy rövid videót.

A lapszámban Serdült Benke Éva, Terbócs Attila, Roskovics Ignác, Pólya Zoltán, Molnár Szabolcs, Josef Hofreit, Georg Hoefnagel, Garry Knight és Tracey Wong felvételeit, a szerzők gyűjteményeiből származó fényképeket, és különböző internetes oldalak képeit, illetve illusztrációit használták fel.

A Szerkesztőség közlése nyomán

www.muvelodes.net

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb