Élet-módErdélyKözéletKultúraNéprajz

Megjelent a Művelődés januári száma

Lapszámajánló

„Idén ünnepeljük Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulóját. Bárki bárhonnan is közelíti meg őt, kétségtelen, hogy Petőfi a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Vannak, akik számára ő a negyvennyolcas-negyvenkilences forradalom, a mindenkori szabadságvágy megtestesítője, jelképe, és vannak, akik a lánglelkű költő mindössze huszonhat éves földi életében nem az alig másfél esztendőre terjedő forradalmár-harcos szerepet tartják a legfontosabbnak, nem a csatamezőkön kardot villogtató hőst csodálják leginkább, hanem az ő ránk hagyott, felbecsülhetetlen költészeti hagyatékát” – olvashatjuk Benkő Levente főszerkesztő gondolatait a Művelődés folyóirat januári vezércikkében.

Egy kevésbé ismert Petőfi-ábrázolás, amely az 1920-as években megjelent képeslapsorozat 10. darabján található. A felvétel és az egész sorozat képei megjelentek Creative Commons alatt a Metapolisz DVD sorozatban.

A Közösség rovatban Vicsai Zsolt írásából megtudhatjuk, hogy a szilágysági Hepehupa folyóirat 2002-es indulását évekig húzódó tervezgetés előzhette meg, amelyben szerepet játszottak az ezredforduló körüli kedvező közéleti viszonyok, valamint a román és magyar értelmiségi, politikai körökben érvényesülő együttműködési szándékok. A Színpad rovatban Orbán Csala ismerteti velünk Szemenyei János, Cseh Dávid Péter, Mikó Csaba és Kerényi Miklós Gábor kortárs magyar zenés színpadi művét, a Sándor Mátyás című musicalt, amelynek ősbemutatóját október 20-án tartották a Kolozsvári Magyar Operában.

A Rhédey család címere – Forrás: Arcanum.hu

Az Enciklopédia rovatban három írás is olvasható: Gaal György az Aba-nemzetségből eredeztethető Rhédey család eredettörténetét, Tóth Tibor pedig a nagyenyedi kollégium 1848–49-es pusztulásának és újrakezdésének körülményeit tárja fel előttünk. „Élesd több mint 720 éves történetéből […] a grófok időszaka 140 esztendőt ölel fel. A grófi cím nem egy régi, ősi titulus: megjelenése Magyarországon a 17. század elejére tehető. Korábban az ispán-comes cím volt használatban, ám ez nem volt örökölhető, és nem járt feltétlenül birtokadománnyal” – olvashatjuk Homonnai Gábor írásában, amelyben a bihari kisváros híres grófjairól tudhatunk meg többet.

Orlowski-Balogh Edit (1933-1988): Béke – márvány – A Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményéből

Suba László a 20. században élt, topánfalvi születésű Orlowski-Balogh Edit szobrász alkotóvilágába vezet be minket a Galéria rovatban olvasható írásában.

A lapszám utolsó anyaga a Hétköznapi hőseink rovatban olvasható: Fekete Fanni, Kászoni Boróka, Fekete-Kászoni Boróka Lea és Kincses Eleonóra Szilágybagos krónikásának, Szabó Miklósnak az életét és munkásságát tárja elénk.

Szilágybagos – község Szilágy-megye nyugati részén, a Réz-hegység, a Szilágysomlyói Magura és a Szilágysági-dombvidék övezte területen, a Berettyó két oldalán. Egyedüli megközelítési lehetősége a Szilágysomlyót Csucsával összekötő megyei útvonal, ennek is a Szilágynagyfalutól elágazó útszakasza; a készülő Észak-Erdélyi autópálya egyik letérője közvetlenül a falu határában fog megépülni; Bagost először a Váradi Regestrumban említik 1214-ben Bogus néven; 1594-ben még Baghoss, Somlyó várának tartozéka, de a továbbiakban már a ma is használt Bagos formában jelenik meg. A Szilágy előtagot a 19-ik századi területrendezési törvény után találjuk meg először, 1873-ban Bagos (Szilágy) alakban. A 19. század végétől napjainkig Szilágybagos alakban jelenik meg. Lakosság: 72.3% magyar, 20.5% roma, 7.2% román; felekezeti arány: 69% református, 15%baptista, 3.8% adventista, 3% ortodox, 9.2% egyéb vallású. 2006-tól önálló község. Hatalmas lendülettel fejlődő település, látványosságainak (Bánffy-kastély, hagyományőrző rendezvények) és adottságainak (termálvíz, bor- és pálinkakultúra) köszönhetően turisztikai központ. Forrás: Szilagybagos.ro

A címlapon Dőri András felvétele, a hátsó borítón Johann Ender festménye látható. A lapszámban Birtalan Beáta, Fekete Zsolt, Gaal György képeit, illetve illusztrációit használták fel.

A szerkesztőség közlése nyomán

www.muvelodes.net

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb