képzőművészetkiállításSzékelyföld

EMűK – Rendhagyó előadás és hatkezes tárlatvezetés

Sepsiszentgyörgy

Az Erdélyi Művészeti Központban rendhagyó előadást és hatkezes tárlatvezetést tartanak 2023. február 10-én, 17 órától az AVANTGÁRD ÉS SZÜRREALIZMUS: A Kovács Ádám gyűjtemény című kiállításhoz kapcsolódóan.

Kishonthy Zsolt , művészettörténész izgalmas előadást fog tartani, Mattis Teutsch János hamisítványok feltűnése a műkereskedelemben címmel. Ezt követően, 18 órától, rendhagyó, „hatkezes” tárlatvezetésre kerül sor. Az érdeklődőket dr. Kovács Ádám, Szücs György és Kishonthy Zsolt fogja körbevezetni a változatos, sokszínű gyűjteményben, a beszélgetést moderálja dr. Bordás Beáta, a kiállítás kurátora.

Kishonthy Zsolt  gyűjtő, művészettörténész – Fotó: Bujdos Tibor

Kishonthy Zsolt (1956) miskolci születésű művészettörténész, műkereskedő és műkritikus. Kutatási területe a 19–20. századi művészet és Mattis Teutsch János művészete, valamint a nagybányai művésztelep története. Jurecskó Lászlóval megalapították a MissionArt Galériát, ahol több száz kiállítást rendeztek, amelyek leginkább a Nagybányai Művésztelep történetéhez és Mattis
eutsch János munkásságához kapcsolódtak. Későbbi kiállításaikon itthon és külföldön egyaránt mutattak be kortárs magyar művészetet.

A 2023. február 25-ig látogatható kiállítás a Kovács Ádám tulajdonában lévő alkotásokból válogat. Kovács Ádám budapesti vállalkozó négyszáznál is több művet számláló gyűjteménye az elmúlt 22 év során alakult ki, amely jól szemlélteti tulajdonosának érdeklődési területeit, mint például a kolozsvári szürrealizmus az 1960-as–1980-as években, a kortárs kolozsvári festőiskola képviselői, a 20. század eleji avantgárd irányzatok és a magyarországi neoavantgárd. A gyűjtemény elsősorban az elmúlt száz év kolozsvári művészetéről nyújt összegzést, mindemellett a tárlat részeként megtekinthetőek a nagybányai iskola új festészeti nyelvezetet kereső tagjainak, továbbá az egyetemes művészet néhány klasszisának alkotásai is, ugyanakkor a 20. század eleji magyar művészet több kiválóságaitól is szerepelnek munkák.

Szűcs György – Fotó: Utazonet.hu

Szücs György (1960) művészettörténész, műkritikus, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. Kutatási területe a 20. századi magyarországi és erdélyi művészet, kiemelten a nagybányai művésztelep története, a művészet a két világháború között és a szocialista realizmus. Ezekben a témakörökben számos képzőművészeti monográfiát, katalógust, tanulmányt és újságcikket publikált. Emellett több történeti és kortárs művészeti kiállítást rendezett, nyitott meg
Magyarországon és Romániában.

Az eseményre a belépés díjtalan. Sok szeretettel várják a művészetkedvelő érdeklődőket, abban a reményben, hogy sok új ismerettel fognak gazdagodni és személyesen is megismerhetik a műgyűjtőt.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Erdélyi Művészeti Központ Egyesület

Az EMűK közlése nyomán

Erdélyi Művészeti Központ
Olt utca 2.
Sepsiszentgyörgy

www.emuk.ro

Kapcsolódó

JOBBAN MEGY NEKÜNK, AMIKOR BEHÍVJUK A VEVŐT A GALÉRIÁBA…

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb