ErdélyKultúraTörténelem

A doni katasztrófáról a Korunkban

Megjelent a folyóirat januári száma

Magyarország második világháborús hadtörténetének legtragikusabb eseménye a magyar királyi 2. honvéd hadsereg – rövidebben a magyar 2. hadsereg – pusztulása a Donnál. 80 évvel ezelőtt, 1943 januárjában a mintegy 200 000 fős hadsereg katonáinak 2/3-a hősi halált halt, megsebesült vagy fogságba került. Megsemmisült, illetve elveszett az egységek technikai felszerelésének jó része is. Ezeket a veszteségeket a magyar hadsereg a háború végéig nem tudta kiheverni.

A doni hadsereg katonáira az 1945 utáni Magyarország sokáig fasisztaként tekintett – vagy jobb esetben is hallgatott róluk. A hallgatást először Nemeskürty István törte meg 1973-ban megjelent, Requiem egy hadseregért című munkájával, majd Csoóri Sándor, Sára Sándor és Hanák Gábor állítottak nekik emléket a 80-as évek végén.
A rendszerváltás óta szabaddá vált az emlékezés, és a korral foglalkozó történészek az akkori történések minden jelentős mozzanatát feltárták.

A Korunk összeállítása – amely a téma legavatottabb ismerőinek tanulmányait tartalmazza – ennek a 80. évvel ezelőtti tragikus eseménynek kívánunk emléket állítani.

A tartalomból: Pritz Pál: A Barbarossa-terv – a mából; Szabó Péter: Magyarok a Don-kanyarban. A magyar királyi 2. honvéd hadsereg története (1942–1943); Szakály Sándor: Két tábornok a magyar királyi 2. honvéd hadseregből vitéz Jány Gusztáv vezérezredes – Stomm Marcel gróf, altábornagy; Kovács Vilmos: A magyar királyi 2. honvéd hadsereg fegyverzete a keleti hadszíntéren 1942–1943; Karsai László: Zsidó munkaszolgálatosok a Donnál 1942–1943-ban; Csapody Miklós: Bakancsban a vér. Irodalom, emlékezet, feledés.

A szerkesztőség közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb