KultúraSzékelyföldSzépirodalom

Találkozás az olvasókkal

Lakatos Mihály és Simó Márton könyvbemutatóiról

Amint azt korábban jeleztük, a két szerzőnek Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön szerveztek könyvbemutatókat a napokban. A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, a Kájoni János Megyei Könyvtár és a Bod Péter Megyei Könyvtár látta vendégül az írókat. Az eseménysorozat rangját emelte, hogy sorban az első író-olvasó találkozót az Idei Könyvünnep programjai sorába illesztették, amely november 25. és 27. között zajlott a székely anyavárosban.

A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár – Fotó: Magyari Hunor

A székelyudvarhelyi eseményen érdeklődő és értő közönség volt jelen. Különösen egyik szerzőt sem kellett bemutatni. A találkozó érdekessége volt, hogy az írók egymást faggatták. Ez a módszer, amelyet más-más felállásban mindketten kipróbáltak már, célravezetőnek bizonyult itt is, hiszen így gördülékenyebben halad a felvezetés – önmagukat „rendezik” a vendégek – , és amikor véget ér az esemény hivatalos része, a dedikálások után, illetve a következő magánbeszélgetések során folytatható kisebb-nagyobb csoportokban az eszmecsere.

Szabó Károly felvételei

Mivel itt vasárnap déli 1 órakor kezdődött a szerzőkkel való találkozás, félő volt, hogy egyéb elfoglaltságok miatt sokan távol maradnak, azonban ez az író-olvasó találkozó „hozta a formáját”: ha nem is lógtak emberek a csillárokon, azért teltház volt, minden ülőhely foglalt volt a könyvtár olvasótermében.

Közönség Csíkszeredában – Fotó: Kájoni János Megyei Könyvtár (KJMK)

Csíkszeredában is megszokott helyen, régebbről ismert környezetben zajlott a beszélgetés. Eredetileg úgy képzelte el a két író, hogy Zsidó Ferenc, a Székelyföld főszerkesztője „csak” felvezeti a dolgokat, de nem így történt. Maradt a kérdező pozíciójában. Itt egy „kívülről irányított”, de igencsak jó hangulatú beszélgetés alakult ki.

Dedikálás közben – Fotó: KJMK

A Gábor Áron-terem Sepsiszentgyörgyön akár 100-120 fő befogadására is alkalmas. Nem kellett ugyan attól tartani, hogy állni kényszerül az érdeklődők egy része, de itt is megjelent mintegy 40-50 irodalomkedvelő ember, akik kitartó olvasói mindkét szerzőnek.

Találkozás a kitartó olvasókkal – Fotó: Toró Attila

Lakatos Mihálynak egyébként ugyanebben az épületben volt négy éven át a munkahelye – nem járt ismeretlen környezetben! – , hiszen 2011 és 2015 között innen látta el a Balassi Intézet Sepsiszentgyörgy (ma Liszt Ferenc Intézet) irodájának vezetésével járó kultúrdiplomáciai feladatokat, sok barátja, ismerőse él ma is a városban.

A sepsiszentgyörgyi közönség előtt – Fotók: Toró Attila

A rendezvény végén Lakatos Mihály a Mosoly járvány idején című kötetét dedikálta, amely a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Alapítvány kiadásában jelent meg Budapesten. Simó Márton frissen megjelent – az RMDSZ Communitas Alapítványa által támogatott – Iker című nagyregényét „láttamozta”. Ugyanekkor lehetőség volt a koronavírus-járvány idején, 2020-ban napvilágot látott Gerzson szép délutánja című opusz megvásárlására is, amelynek a tartalmát tekintve változatlan, ám új borítóval ellátott második kiadását vehették most kézbe azok a sepsiszentgyörgyiek, akik ezidáig nem juthattak hozzá a járvány dacára is szép „karriert” befutó regényhez, hiszen a korábban készült 500 példány mostanra teljesen elfogyott.

A szerzők megköszönik a programot befogadó intézmények hozzájárulását! Ígérik, hogy hamarosan új kötetetekkel jönnek vissza mindhárom városba.

Az események sajtóvisszhangjára a későbbiekben még visszatérünk.

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb