ErdélyKárpát-medenceKultúra

Béke a nemzetek felett

Magyar játékfilm

Az első világháborút követően Magyarország komoly válsággal nézett szembe: már nem volt vezető nemzet az Osztrák-Magyar Monarchián belül, és lakosságát, területét, gazdaságát, illetve vezetését is súlyosan érintette az első világháború.

A nemzet fennmaradása úgy tűnt, hogy az Apponyi gróf vezette Békedelegáció sikerétől függ. A Film bemutatja a magyar békedelegáció küzdelmét egy arányos és tisztességes szerződés megkötéséért, miközben magyar és francia történészek segítségével feltárja azokat az akkori belpolitikai és külpolitikai okokat és körülményeket, amelyek Magyarország ezeréves történelmének legkatasztrofálisabb veszteségéhez vezettek.

A Magyar Hang munkatársa így ír a filmről: „A béke közös kín, sem felejteni, sem feldolgozni nem tudjuk. Ehhez sok mindenre, elvárt bölcsességünkön kívül a területet nyert államoknak a nemzetiségek jogállását illető nagyvonalúságára is szükség lenne. Nekünk feltétlenül jót tenne, mert a nem múló fájdalom, a permanens gyász a maradék Kárpát-medencei magyarság állóképességét, ha úgy tetszik a jövőjét teheti kérdésessé. Az ország, a magyarság a Trianon óta eltelt száz év alatt nemcsak közigazgatásilag, de lelkileg, szellemileg is szétszakadt; egymás megértése egyre nehezebb, a külhoniak sokszor nem érzik otthon magukat Kis-Magyarországon, identitásuk-identitásunk összezavarodik…” Tovább

www.hang.hu

A magyar Szent Korona országainak ethnográphiai térképe az 1880-ik évi népszámlálás adatai alapján

Élő Székelyföld Munkacsoport

Jelenet a filmből – Fotó: Kultura.hu

Kapcsolódó

A BÉKE A NEMZETEK FELETT című játékfilm ITT megtekinthető!


BÉKE – A NEMZETEK FELETT – egy már lezajlott vetélkedő, amelynek tematikája bármikor hasznos lehet középiskolások, illetve más korosztályok számára egyaránt.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb