CivilszféraKárpát-medenceKözélet

Vészjósló hírek Kárpátaljáról

Újabb világháború szélére sodródott a világ?

Folyamatosan érkeznek a tragikus, vészjósló hírek Ukrajnából, és a magyarok lakta Kárpátaljáról: legutóbb a herszoni ellentámadásban elhunyt régióbeli katonák halálhíre és temetése rázta meg a Kárpát-medencei magyarságot. Rakéta csapódott be Kárpátalja egyik hegyvidéki járásában, a volóci vasútállomás melletti transzformátortelepet érte találat.

Brenzovics László a FUEN berlini kongresszusán – Fotó: Kiss Olivér

A háborús övezetekből a régióba érkezett belső menekültek ellepték a magyarlakta településeket. Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) berlini kongresszusán kérdezték. A KMKSZ elnöke kétéves önkéntes száműzetésben él Budapesten, az ukrán állam hazaárulással, szeparatizmussal vádolja. 2021 októberében választották újra a szövetség élére, de mivel kénytelen volt távozni Ukrajnából, csak korlátozottan tudja ellátni elnöki feladatait.

A FUEN berlini tisztújító kongresszusán több kárpát-medencei kisebbségi szervezet vezetője is részt vett, a kárpátaljai magyarokat Brenzovics László képviselte.  2018-ban az ukrán titkosszolgálat (SZBU) nyomozást indított az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ általa vezetett alapítványa ellen, ezt pedig később kiterjesztették két másik civil szervezetre, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítványra, illetve a KMKSZ Jótékonysági Alapítványra… Tovább

Kiss Olivér

Kapcsolódó

Európai kisebbségvédelem: több ok borúlátásra, mint optimizmusra

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb