CivilszféraErdélyEUKárpát-medenceKultúra

Magyar-szlovák összetartozás – egy lépés előre

A megbékélési mozgalom civil berkekben terjed és gyarapodik

Nagybecskerek helységnévtáblái többnyelvűek. A múlt héten a délvidéki Vajdaság Ma portál bemutatta, hogy az egyik táblát a magyar változat átfirkálásával megrongálták. Sajnos, ez megszokott jelenség, főleg Romániában, de előfordul több szomszédunknál. A hatóságok hol gyorsan, hol vontatottan, de többnyire intézkednek, ami a táblák helyreállítását jelenti, de a rongálók kilétéről, megbüntetéséről ritkán szólnak a hírek.

Fotó: Vajdasag.ma

Mindez alátámasztja megbékélési mozgalmunknak azt a célkitűzését, hogy a múlt sebeit nem elég kormányszinten gyógyítani, a megbocsátásnak, egymás kölcsönös elfogadásának a polgárok között is meg kell(ene) történnie.

Ennek fényében láthatjuk meg a magyar-szlovák összetartozásról szóló, augusztus 15-én kiadott nyilatkozat jelentőségét. Két civil szervezet hangsúlyozza, hogy ezt a két népet közös történelmük nem egymás ellen fordítja, hanem épp összeköti.

Vezekényi csatajelenet – A dísztál az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében található (1876)

Augusztus 25-én, a 370 évvel ezelőtt zajlott vezekényi csatára emlékezve a nyilatkozat néhány szlovák és magyar aláírója közösen koszorúzott a csatatéren felállított emlékműnél. A szlovák sajtóban emlékeztettek arra, hogy a közös ellenség, – akkoriban a török – ellen magyarok és szlovákok együtt védték közös hazájukat. Új hang ez Szlovákiában, (de a mi szlovákokról alkotott véleményünkön is van mit átalakítani).

Az említett nyilatkozatot a kezdeményezők nemcsak bemutatták a sajtónak, hanem nyitottá tették, abban az értelemben, hogy ahhoz bárki csatlakozhat. E csatlakozó aláírás nagyon egyszerű: az info@chartaxxi.eu email címre, (tehát akár e körlevélre adott felelet formájában) elég csak egy szóval jelezni a csatlakozási szándékot. A csatlakozók nevei a Charta XXI honlapján olvashatók.

A megbékélés azon hívei, akik a Charta XXI. Megbékélési Nyilatkozatot már aláírták, bizonyára nem utasítják el ezt a közös nyilatkozatot. Jó lenne, ha csatlakoznának. Szeptember 15-éig várjuk a csatlakozó leveleket, azután a nyilatkozatban felvetett gondolatok megvalósítását fogjuk kérni mind a szlovák, mind a magyar kormánytól.

Dr. Surján László

www.chartaxxi.eu

Kapcsolódó

A vezekényi csata emlékműve

Ünnepi megemlékezés Nyitracsehin

Az Esterházyak nagy áldozata

„Életüket letették a haza oltárán”

A vezekényi csata emléklapja (1654) – A Xantus János Múzeum gyűjteményében

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb