CivilszféraEgyházKözéletKultúraTörténelem

Esterházy János zarándoklat

A Charta XXI. kezdeményezése

Ez már a harmadik levél, amelyben a magyar-szlovák összetartozásról esik szó. Sokan tudják, hogy a Trianonban hozott döntés során kialakult új országok lakosait Németh László tejtestvéreinknek nevezte. Ám akkoriban a veszteség fájdalma miatt igen kevesen gondolkodtak hozzá hasonlóan.

Mi viszonylag új, bár nem előzmény nélküli megoldással próbálkozunk. Ennek részeként igyekszünk tudatosítani, hogy közös a múltunk, közösek mai gondjaink, és közös a jövőnk. Ez pedig nemcsak fent, a napi politikára hat, hanem a polgárok gondolkodására is. A szemléletváltás Szlovákiában is megindult. Együtt fogalmaztuk és közösen hoztuk nyilvánosságra az ezzel kapcsolatos alapelveket. Korábbi leveleinkben az ehhez való csatlakozásra buzdítottunk, s ezt tesszük most is: a szeptember 15-éig várjuk a csatlakozókat.

Esterházy János – Fotó: Dunaszerdahelyi.sk

A vezekényi csata évfordulójának megemlékezésére is szlovák kezdeményezésre került sor: óriási változás ez a szlovák gondolkodásban. Az eseményről egy pár perces videó is készült, érdemes megtekinteni. Talán nem túlzás azt állítani, hogy történelmi fordulat az, hogy szlovákok megkoszorúzzák a csatában elhunyt négy Esterházy főúr sírját, s nem is próbálják őket szlováknak nyilvánítani.

Esterházy János Zarándokközpont – Fotó: Csemadok.sk

A közeledés újabb jele, hogy most szeptember 17-én Alsóbodokon szlovákok és magyarok együtt tisztelegnek annak az Esterházy Jánosnak a sírjánál, akit a hivatalos Szlovákia még mindig háborús bűnösnek tart, miközben a katolikus egyház mártírként tekint rá és megkezdte boldoggá avatási eljárását.

Tehát videónézésre (hat perc), aláírásra (1 perc) és zarándoklásra (1 nap) buzdítok, de persze nem beszélem le, aki szombat vasárnap is részt venne a megemlékezésen.

Dr. Surján László

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb