kiállításKultúraZene

Székelyudvarhely – Síppal, dobbal, didzseriduval…

Népek hangszerei a Néprajzi Múzeumból

A Haáz Rezső Múzeum csatlakozva Székelyudvarhely önkormányzata által a kulturális rendezvényeket tematizáló ZENE ÉVE eseménysorhoz, most egy rendkívüli kiállítást tár a látogatóközönség elé.

A budapesti székhelyű Néprajzi Múzeum szakmai partnersége révén Földünk több kontinenséről származó történeti hangszerállományába nyújthatunk betekintést. A „SÍPPAL, DOBBAL, DIDZSERIDUVAL…” című időszakos kiállítás nem vállalkozhat a Néprajzi Múzeumban lévő több mint 3000 hangszer összes típusának bemutatására, de reprezentatív példákon keresztül érzékelteti a hangszerek felosztásának rendszerét, a különböző kontinenseken fellelhető változatos hangszerek összevetésével pedig azok hasonlóságait és különbözőségeit. Ezért állítják ki együtt az azonos típusú, a hang forrása alapján csoportosított hangszereket.

Az osztályozás alapját a nemzetközi gyakorlatban elfogadott Hornbostel–Sachs rendszer négy főcsoportja adta: az idiofon, a membranofon, a kordofon és az aerofon hangszereké.

A „SÍPPAL, DOBBAL, DIDZSERIDUVAL… Népek hangszerei a Néprajzi Múzeumból” című időszakos kiállítás megnyitójára 2022. július 28-án, csütörtök délután 6 órára várják az érdeklődőket a Haberstumpf-villába.

A vendégeket köszönti: Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere. A kiállítást megnyitja: Dr. Veres Gábor, a Néprajzi Múzeum általános főigazgató-helyettese. Közreműködnek: Impromptu5 Project (Hompoth Arthur – dob, Szakál Attila – basszus, Berze Albert – trombita, Boldizsár Szabolcs – fuvola, Tankó József – billentyűs hangszerek)

A kiállítás kurátora: Dr. Pálóczy Krisztina, a Néprajzi Múzeum muzeológusa. Házigazda: Dr. Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

A kiállítás megtekinthető (a zene évében): 2022. december 31-ig.

HAÁZ REZSŐ MÚZEUM
535600 Székelyudvarhely
Tel.: (+4) 0266-218375
Bethlenfalvi u. 2-6. sz. Pf. 22
info@hrmuzeum.ro
www.hrmuzeum.ro

A Haáz Rezső Múzeum közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb