CivilszféraÉlet-módFotóRománia

Bukarest – Minerva sajtófotó archívum

Infrastruktúra és műhely 2014-2021

A Minerva sajtófotó-gyűjtemény az Igazság és a Făclia újságok riporterei által 1965 és 1993 között készített analóg filmeket tartalmazza. A több mint 30.000 6×6-os negatívból álló archívumot közvetlenül az 1989-es fordulat után, a Szabadság napilap egyik szerkesztője mentette meg. A gyűjtemény a korábbi rendszer egyik hagyatékaként, a helyi sajtóban használt anyagokat rögzíti – olyan dokumentumokat, amelyek tudatosan vagy öntudatlanul a feledés homályába merültek, és gyakran csak propagandával azonosították őket.

Hasonló örökségek vagy elvesztek, vagy szunnyadnak valahol. A gyűjteményt a Minerva Kulturális Egyesület médiakutató központja őrizte meg, egy nagyrészt láthatatlan maradt képhalmazként, mivel eddig csak kevés kép látott nyilvánosságot az említett újságokban. 2014-től kezdve a kolozsvári Tranzit Házban, a conset műhely keretében működő projektben, a negatívok szkennelése tette ezt a hatalmas kép konglomerátumot láthatóvá. A műhelymunka során, amelynek keretében több
termelési és kiállítási helyzetben gyűlt össze, az eltérő irányokból érkező intézményi anyag, a személyes és a szakmai érdeklődések közös területét kívánták kirajzolni egy potenciális kutatási infrastruktúra kialakításának érdekében.

A gyűjteménytől való időbeli távolság segített meghaladni az eddig domináló ikonoklaszta és a posztkommunista gyakorlatokat. Alapvetően lassú egyéni, illetve kollektív beavatkozással szerették volna a képeket közzé tenni, több irányból történő elemzésnek alávetni. A tömegkommunikáció műfajában készült gyűjteményben, az egyes információelemek csak az azonnali kommunikációs igényt voltak hivatottak kiszolgálni, másodlagos funkciójuk, az archívumnak való alárendeltségükezennel autonóm értékként helyeződott az előtérbe. A digitális archívum létrehozásakor megőriztük az eredeti gyűjtemény dokumentumrétegeinek integritását. Csak így vált ténylegesen valóra a különböző részek rekontextualizálásának lehetősége.

A kiállítás címe, „mi láttuk”, felfogható úgy is, mint a reflektálatlan köztér tehetetlenségére való utalás, mint egy közteret ábrázoló kép, amelyből a társadalom kivonult; amely éppen ezen összefüggés révén von párhuzamot a művészet területén hangoztatott társadalmi felelősséggel, illetve annak történelmi korlátoltságával.

A „noi am vazut/ mi láttuk” című kiállítás megnyitójára 2022. március 15-én, 19.00 órakor kerül sor a Liszt Intézet média termében (Bukarest, Gina Patrichi u. 8.).

Az Erdélyi Művészet közlése nyomán

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb