CivilszféraErdélyKözéletKultúraSzékelyföld

Méltó helyet keresnek Csanády Görgy szobrának

Aláírásgyűjtés, amely túllép a székely anyaváros határain

Néhány napja internetes aláírásgyűjtésbe kezdett egy magánszemély Székelyudvarhelyen. „Mivel a szoborbizottság művészi és talán egyéb okokra hivatkozva nem engedélyezi az adakozásból elkészített Csanády György bronzszobor köztéren való felállítását, tisztelettel kérem a város lakóinak támogatását a szobornak a Sétatéren való felállításához. A mellszobor Csanády György, a Székely Himnusz szövegének szerzőjét ábrázolja, és mint városunk szülötte megérdemli a méltó tiszteletet, amelyet a többi nagyjainknak állítottunk” – olvassuk a Gálfi Géza által megfogalmazott indoklást.

Online felüleleten itt lehet csatlakozni a kezdeményezéshez: peticiok.com, illetve Székelyudvarhelyen, a Vár utca 4. szám alatt található Demokráciaközpontban lehet személyesen is aláírni.

Csanády György 1940-ben (Fotó: MTI/ archív), és a tervezett szobor (Fotó: Balázs Ferenc Vegyeskar)

A Székely Himnusz szövegírójának terveznek szobrot állítani, aki tudvalevőleg annak a kétstrófás versnek (is) a szerzője, amely másodikként vált a legnépszerűbb magyar közösségi énekké. A Kölcsey–Erkel által szerzett Himnusz mellett a Csanády–Mihalik szerzőpárostól származó dalt minden magyar ismeri, hallgatja és énekli szerte a Kárpát-medencében. Közkincs, nemzeti, nemzetiségi, kisebbségi identitásunk fontos összetevője… Tovább

A Csanády-szobrot a napokban fogják bronzba önteni Lázár Imre műhelyében, a Selwerk Kft.-nél – Fotó: Simó Márton

Ami biztos: a majdani szobor és annak környezete közösségi gyülekezési hellyé – szimbólummá – emelkedhet. Több mint bizonyos, hogy ez fog történni.

Annak idején viszonylag könnyen ment Székelyudvarhelyen a Márton Áron-szobor elhelyezése. Egyike volt az első olyan köztéri szobroknak, amelyek emberi léptékben mutatták be a szentéletű püspök alakját, nem helyezték magas talapzatra, hanem hagyták, hogy közöttünk maradjon, a hétköznapok szintjéről figyeljen minket. Viszont komoly cirkusz övezte Orbán Balázs szobrának létrejöttét is, amely fennállásának negyedszázada során aztán szimbólummá és zarándokhellyé nemesedett.

Hogy végül hol kap méltó helyet a Csanády-szobor? Az ma még titok. Nagyon körültekintőnek kell lennünk. Állampolgárokként. Civilekként. Bizottsági tagokként egyaránt. „Népként.”

Simó Márton

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb