CivilszféraÉlet-módÉpítészetSzékelyföldVidék

Milyen legyen a székely ház? Legyen-e egyáltalán?

Az ÉSZM felmérése

Idestova két éve foglalkozom a Bánja-e a székely? című riport-sorozatomban (1) az udvarhelyszéki falvak településképével. Civilként több mint öt esztendeje, számos ide kapcsolódó programot szerveztem és bonyolítottam (2). Be kell vallanom, hogy megdöbbentő, majdhogynem felfoghatatlan az a gyorsütemű változás, amely az új időkkel jár. Nyilvánvaló, hogy jelentősen módosult az 1989 után eltelt három évtized során az életforma, eltűnt az a nemzedék, amely még értett és ragaszkodott a hagyományos földműveléshez, illetve értéknek tekintette a családi kisgazdaságok fenntartását és azt az udvarszerkezetet, “életszert”, ahol lakott, s ahol valóban zajlott az élete.

A “világ” sokat változott, egyre inkább a fogyasztói társadalom iránt mozdult el, és a foglalatosságokat manapság jobbára az anyagi érdekek határozzák meg… Tovább

Az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport által kezdeményezett felmérés ITT tölthető ki!

Amennyiben érdekli a téma, és nem tud belépni a felületre, vagy valami egyéb akadálya van a kitöltésnek, kérjen tőlünk hozzáférést az aszekelyhaz@gmail.com villámposta-címen.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb