PublicisztikaRománia

Ez a zuhany nem mindenkinek kell

P. Buzogány Árpád publicisztikája

Arról nem sok szó esik a hivatalosságok, például a kormány, egészségügy legfőbbjei részéről, hogy másfél év alatt miért nem tudtak biztatóbb és főleg megbízhatóbb feltételeket teremteni a hazai kórházakban és úgy általában az egészségügyben. Ám azon nem is kellett meglepődnie az állam közönséges polgárának, hogy az ígért szigorítások nagyon hamar bekövetkeztek.

Sok byte semmibe foszlott a világhálón, mióta annyit emlegették az „oltakozási kedv” (ki lehetett az a magyar ember, aki ezt a szörnyűséget meg az oltás „felvételét” kitalálta?) hiányát, most meg kijátszotta a hazai legfelsőbb vezetés is a legkeményebbnek tűnő kártyát: a zöldkártya (ugye tudják, hogy van, amelyik nem is zöld, hanem sárga?) nélküliek üljenek otthon, legyenek megbélyegzettek, amíg hozzáállásuk meg nem változik.

A valóság szerint azonban, kártya ide vagy oda, ez nem old meg semmit. Már csak azért sem, mert mint mindnyájan tudjuk, egyik fajta oltás sem véd meg ettől a koronavírustól. Akkor meg minek az oltás mindenáron? Egyre kíváncsibban vagyunk, vajon mi is van ebben az anyagban, hogy annyira bele akarják kényszeríteni mindazokba, akik nem álltak be fegyelmezetten eddig a sorba és nem adatták be. Én úgy gondolom, ha az oltás annyira hasznosnak tűnne az emberek szemében, akkor nagy sorok lennének minden oltóközpont előtt. Ám túl sok történetet hallani akár naponta is azokról, akik az oltás után súlyosan megbetegedtek vagy még szörnyűbb kimenete lett az oltás beadatásának. (És az egészségügy szakembereinek nem szabad ilyesmiről beszélni.) Nem kellene ételjegyeket meg szabadnapokat ígérni senkinek, mennének önként. Nem utolsó szempont, hogy az egészséges beoltatlanok számára éppen a beoltottak jelenthetnek veszélyt, akik – oltóanyag ide vagy oda – vírushordozók lehetnek…

Víruslaboratórium – Fotó: Hazipatika.com

Most meg, annak ellenére, hogy hónapok óta a világ számos helyén tüntetnek a korlátozások ellen, minálunk is ezzel akarnak valamire rákényszeríteni. De vajon mire? Nem egyszerűen arról van szó, hogy saját és főleg mások érdekében tartsunk be minden előírást, tanácsot. Ugye emlékezetes, hogy a múlt évi karantén idején milyen hamar vált általánosan ismertté az a sziporka, miszerint a szájmaszk egyedül a büntetéstől véd meg? Egyrészt jól látszott, főleg visszatekintve, hogy sem a kormány, sem az egészségügy nem állt a helyzet magaslatán, annak ellenére sem, hogy hatalmas összegeket „csoportosítottak át”, magyarán elvették máshonnan, hogy a járványt visszaszoríthassák és főleg, hogy a betegeket jól kezeljék. Ez utóbbi igencsak vitatható, mert legtöbb helyen most sem kezelik oxigénen kívül semmivel a fertőzött súlyos betegeket a hazai kórházakban. Ám azoknak az összegeknek egyáltalán nem volt meg az elvárt hatása, az országos beszerzések körüli törvénytelenségeket meg más furcsaságokat az érdeklődők hamar megtalálják a világhálón.

Koronavírus ellenes tüntetés Bukarestben (archív) – Fotó: Agerpres

Amíg vannak az országban be nem oltottak (és ne feledjük: számuk messze meghaladja a beoltottakét), addig lehet rájuk mutogatni. De ha nem lennének, mivel lehetne „magyarázni” a „rosszul” elköltött pénzeket, a kórházi állapotokat? A hamis oltási igazolványokat?
Ha valakinek a szabadságát korlátozzák, előbb-utóbb tiltakozik, védekezik és tesz ellene. A legtöbb forradalom ilyen okokból robbant ki.

A vírus azonban láthatatlan, nem lehet orrba verni, vagyis olyan eszköz, ami a megfélemlítésnek mondhatni eszményi eszköze. Világhatalmi eszköze. Minden országban másként élnek vele. De mindenhol túl sokan vannak, akik ebben a be nem vallott kísérletben nem kívánnak részt venni. Mondhatják nekik reggeltől estig a meggyőző „érveket”. A tudomány nevében.

Ínségkonyha az 1920-as években – Fotó: Wikimedia Commons

Emlékeztetnék arra, hogy pár évtizede a radioaktív fémekkel dúsított szépségápolók, fogkrémek hatását hasonló meggyőző érvekkel hirdették. Vagy a dohány hatóanyagát, a róla elnevezett nikotint Jean Nicot de Villemain gyógyszerként kívánta hasznosítani, ma meg az ellenreklámokból azt olvassuk, hogy a dohányfüst hetvennél több rákkeltő anyagot tartalmaz… És milyen cinikusan a koncentrációs táborokba vitt zsidóknak a gázkamrába menet azt mondták: fürdés, zuhanyozás következik.

Be lehet tiltani családi eseményeket, a tudomány rendezvényeit (konferenciákat), kulturális eseményeket, és persze az iskolázást. (A vallásos eseményeket azonban nem tiltották be – sajtós kérdésre válaszolta Read Arafat belügyi államtitkár erről: nem kell feltétlenül tudományosan megindokolni). Illetve amit megengednek a következő egy hónap alatt, az a tömeg, a választópolgárok közössége egyik részének szabad csupán. Mintha egyik pillanatról a másikra elfeledték volna a máskor olyan sokat emlegetett diszkrimináció-ellenességet! A megkülönböztetés azért értelmetlen, mert a beoltottak akár tünetmentesen hordozhatják, terjeszthetik a vírust… És akár úgy szenvedhetnek attól, akár a beoltatlanok.

Auschwitz-Birkenau – Borotvált hajú nők a koncentrációs táborban – Fotó: Lili Jacob/ Fortepan

Ezekben az intézkedésekben nem érdemes logikát keresni, mert összevissza mindenfélét mondtak már nekünk, a TÖMEGnek. Olyasmiket, ami nem volt igaz. Például, hogy aki átesett a víruson, többet nem kapja el. Hogy a beoltottak nem kaphatják el. Tényleg olyan sok embernek nem tűnt fel, hogy üzleti ügyben, vagy diplomataként karanténidőben is lehetett utazni, jönni-menni? Hogy a tengerparti idényben és szavazáskor meg ortodox húsvétkor nem voltak érvényesek a tiltások? Hogy az egészségügyben dolgozók közül sokan nem akarják beadatni egyik fajta oltást sem?

A törvény erejével akkor kell megszabni valamit, ha másként: rábeszéléssel, fenyegetéssel nem lehet.
A törvény erejére akkor lennék kíváncsi, amikor a járványügyi indokkal elköltött minden lejről mindenkit elszámoltatnának. A lopást járványügyi tiltásokkal ugyan hogyan lehetne megakadályozni? Az államelnök friss nyilatkozata szerint is drámai a helyzet a kórházakban…

P. Buzogány Árpád

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb