CivilszféraKultúraNéprajzSzékelyföld

Népviseletben találkozunk Alsósófalván!

Október 3-án, vasárnap kerül sor az ünnepi alkalomra

A múlt évben tartott kényszerű szünet után, idén immár sor kerül a Sóvidéken is hagyományossá vált népviseleti seregszemlére. Ez a program a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) főszervezésében valósul meg, az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport (ÉSZM) társszervezésében, partnerségben Parajd Község Önkormányzatával.

Az immár megszokott és jól bejáratott forgatókönyv szerint, október 3-án, vasárnap délelőtt 10 órakor regisztrációval veszi kezdetét a Sóvidék Népviseletben IV. nevű rendezvény Alsósófalván, ahol a világháborús emlékmű melletti kis téren találkoznak a viseletbe öltözött csoportok. A vendégeket kaláccsal, kávéval kínálják a szervezők. Kézbe vehető lesz a Sóvidék című alkalmi kiadvány.

Ezt követően a települések népviseletbe öltözött küldöttségei és a vendégek a helyi református templomba vonulnak, ahol ünnepi ökumenikus szertartáson vesznek részt, amelyen a szolgálatot Demeter Erika korondi unitárius lelkész és Timár Zsolt helyi református végzi, ugyanakkor felolvassák Bordi János fenyőkút-pálpataki plébános üzenetét, aki betegsége miatt nem tud jelen lenni az eseményen.

Az istentisztelet után a templom előterében csoportkép készül a népviseletben megjelentekről, majd a Művelődési Házban folytatódnak az események. Az egybegyűlteket üdvözli Nyágrus László, Parajd község polgármestere. Beszédet mond Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

Ezt követően kerül sor az „Őseink viseletben” c. fotókiállítás megnyitására, amelynek létrejöttéről, a gyűjtés folyamatáról Simó Márton, az Élő Székelyföld Egyesület képviselője beszél. A következőkben Veres Emese-Gyöngyvér (Budapest) néprajzkutató-kultúrantropológus a Sóvidék női, Dr. Barabás László néprajzkutató (Marosvásárhely) a kisrégió férfiviseletéről, történetesen a székely harisnyáról, annak különböző változatairól és életünkben betöltött szerepéről tart előadást. Majd lezajlik a hagyományosnak mondható népviseleti bemutató a Művelődési Ház színpadán. Konferál: Kacsó Izabella magyartanárnő.

A rendezvény a házigazda alsósófalviak kulturális műsorával zárul, illetve ad hoc műsorszámokkal lépnek fel a küldöttségek. Az eseménysorozatot népdaléneklés, közös ebéd zárja.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet köszöni az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport közreműködését, Parajd Község Önkormányzatának pedig a rendezvény befogadását.

Az alsósófalvi református templom (1913)

Vasárnap reggel 8 órakor – amennyiben igény mutatkozik rá – autóbusz indul a helyszínre az Etéd-Küsmöd-Siklód-Szolokma-Makfalva-Kibéd-Sóvárad-Szováta-Parajd-Felsősófalva útvonalon. A rendezvénnyel és a szállítással kapcsolatos információk végett Simó Mártonnál lehet érdeklődni a 0743-815149-es telefonszámon.

A rendezvényen az aktuális járványügyi szabályok érvényesek, betartásuk kötelező.

ESZM-információ

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb