képzőművészetSzékelyföldVidék

V. Bodoni Zsuzsa emlékkiállítás

Céhtörténeti Múzeum Kézdivásárhely

Szombaton, 2021. szeptember 4-én, délben nyílik a V. Bodoni Zsuzsa (1951-2020) képeiből ősszeállított kiállítás. Megnyitóbeszédet Deák Ferenc, verset Józsa Irén mond, a rendezvény házigazdája Dimény Attila.

V. Bodoni Zsuzsa: Március ’90

Vetró Bodoni Zsuzsa Kolozsváron született 1951.július 25-én. Itt végezte középiskolai tanulmányait a Képzőművészeti Líceumban, majd a Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetem grafika szakán szerzett diplomát (1975). Pedagógusi pályája során mindvégig rajzot, grafikát és művészettörténetet tanított Kézdivásárhelyen. Pedagógusi tevékenysége mellett bontakozott ki képzőműszeti munkássága.

„Nehezen szoktam meg, de nem bántam meg, hogy férjemet követve ide jöttem. Neki már kialakult ismeretségi köre volt, nekem nem volt senkim. Hosszú évekbe telt, míg a város majdnem összes iskoláját végigtanítva én is kezdtem meghonosodni Kézdin. Nagyon megszerettem ezt a tájat, amelyet ma is egyszerre szemlélek kívülről és belülről. Megszerettem a székely mentalitást, a hegyeket is megmozgatni képes akaraterőt és tettvágyat, amit már a gyermekekben is felfedezhettem. Az itteni emberek számára nincs lehetetlen” – vallotta egy interjúban.

V. Bodoni Zsuzsa : Homoródszentmárton

Munkáival több, csoportos tárlaton vett részt Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, illetve Magyarországon (Budapest, Szentendre, Veszprém, Hatvan, Szentes, Székesfehérvár). Férjével, a szobrász Vetró Andrással kiállított Franciaországban (Bourg en Bresse) és Svájcban (Yvonand). Munkái fellelhetők németországi és kanadai magángyűjteményekben is.

V. Bodoni Zsuzsa: Micsoda idők

„Vetró Bodoni Zsuzsa ilyen utat tört önmagának és mindazoknak, akiknek az a szerencse adatott, hogy tanítványai lehettek”- írta róla Józsa Irén egy 2013-ban keltezett laudációban.

A Háromszék című napilapban megjelent nekrológ

Az Erdélyi Művészet közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb