Kárpát-medenceképzőművészet

Színtér, álomtér

Buadapest - Simon Endre festőművész kiállítása a Műcsarnokban

A jeles alkotó Erdélyben, a Maros megyei Székesen született 1936-ban, iskoláit Marosvásárhelyen és Kolozsváron végezte, festőművészként, muzeológusként, a marosvásárhelyi Új Élet folyóirat képzőművészeti rovatának szerkesztőjeként évitizedeken át meghatározó személyisége volt az erdélyi magyar képzőművészeti életnek. 2003-ban áttelepedett Magyarországra, azóta itt él és dolgozik a fiával, Simon Zsolt grafikusművésszel közös műteremben.

Alkotásai elsősorban tájképek, portrék és csendéletek, illetve a hatvanas évek második felétől absztrakt kompozíciók. Figuratív és nonfiguratív festményeit egyaránt szuggesztív koloritás jellemzi. Grafikusként plakátokat, reklámgrafikákat és illusztrációkat is készített.

Önarckép (2010)

A marosvásárhelyi Művészeti Középiskolában érettségizett, ahol Incze István, Piskolti Gábor, Barabás István és Bordi András voltak a tanárai. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári „Ion Andrescu” Képzőművészeti Főiskolán végezte. Tanárai voltak: Petre Abrudan, Teodor Harsia, Miklóssy Gábor és Petre Feler. Közel 30 egyéni és több mint 170 csoportos kiállítása volt szerte a világban (Magyarország, Ukrajna, USA, Franciaország, Ausztrália, Svájc, Ausztria, Románia, ezen belül kiemelten Erdély). Különféle díjainak a száma 7. Sajtóban 56-szor, kiadványokban 25 alkalommal szerepelt, ő maga is publikált művészeti írásokat, melyek száma 38.

A művész írja magáról: ”Két világ él bennem, egyrészről a természet valós formáinak szeretete, másrészről az elvont formák vonzása, melyek élményeimmel keveredve egy szimbolikus-absztrakt egységévé állnak össze. E kettős való-álom tér az én világom.”

A mostani kiállítás keresztmetszetet kíván nyújtani a gazdag életműből. Kurátorok: Szücs György, Rockenbauer Zoltán.

A kiállítás 2021. augusztus 27. és október 3. között tekinthető meg.

Az alkotóról a Barabás Miklós Céh honlapján

Nagy Miklós Kund méltató írása a Népjújságban

1146 Budapest, Dózsa György út 37.
Megközelíthető: Millenniumi Földalatti Vasút – Hősök tere megálló Trolibusz: 75, 79 / Autóbusz: 20, 30, 105.

www.mucsarnok.hu

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb