FotóművészetKultúraNéprajzSzékelyföld

Orbán Balázs nyomdokán Kézdiszentlélek községben – fotókiállítás

Válogatás a 2021. május 3. és 8. között tartott tábor anyagából

Felsőháromszékre, Kézdivásárhelytől 5 km-re északra a Kászon-patak völgyében fekvő Kézdiszentlélek községbe látogattak 2021. május 3. és 8. között az Orbán Balázs nevét viselő fotótábor képírói: Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Fülöp Jenő (Marosvásárhely), Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy),  Kovács László Attila (Sepsiszentgyörgy), Nagy Botond (Marosvásárhely), Tordai Ede (Marosvásárhely).

A község közigazgatási övezetébe tartoznak: Kézdikővár, Kézdiszárazpatak, Kiskászon és Katrosa. Kővár és Szárazpatak a Torjai-hegységnek, Kiskászon pedig a Székely Kászoni-hegységnek a Kászon vizére eső hegylábi övezetében terülnek el.

Az itt készült képeikből 2021. augusztus 19-én, csütörtökön 19 órától nyílik meg egy válogatott fényképkiállítás a kézdiszentléleki művelődési házban a falunapok keretén belül. Köszöntő beszédet mond Balogh Tibor polgármester, a kiállítást megnyitja P. Buzogány Árpád művelődésszervező a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa.

Kézdikővár – Balázs Ödön felvétele

A sorban immár 42. fotódokumentációs esemény a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Kézdiszentlélek Község Polgármesteri Hivatala szervezésében valósult meg. Az évente más-más tájegységen 2002 óta töretlenül megszervezett fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, múltat idéző építmények, tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a tájban élő ember ünnep- és hétköznapjainak, a változó és tünékeny emberi arcok, tájak megörökítése.

Kézdiszentlélek – Kovács László Attila felvétele

A résztvevő székelyföldi fényképészek, hagyományukhoz híven, vizuális értékmentést végeztek a vidék falvaiban, mivel a megörökítésre érdemes pillanatokat, a múló jelent a rendelkezésükre álló fotótechnika segítségével rögzítették. Ugyanakkor kiemelt figyelmet szenteltek a településeken fellelhető archív fényképek digitalizálására is.

Kiskászon – Tordai Ede felvétele

A Forrásközpont közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb