Élet-módÉtelVidék

Tapasztaló 4. – Látogatóban Tófalvi Lajos és családja tanyáján

Két nemzedék útkeresése Fenyőkúton

A múlt évben és 2021 első felében a koronavírus-járvány megakadályozta, hogy civil szervezet irányításával “kedvcsinálás” és tájékozódás végett látogassák végig fiatalokkal és gyermekekkel a kiszemelt családi gazdaságokat. A filmkészítést áthidaló megoldásként alkalmazták: kis videó-riportok segítségével, és immár világhálós felületeken is betekinthetünk ezekbe a kis műhelyekbe, amelyeket szorgalmas és elkötelezett felebarátaink működtetnek.

“Meggyőződésünk, hogy helyi alapanyagokból előállított termékek tudják igazán kielégíteni a környéken lakók fizikai igényeit. Tudjuk, hogy hatalmas a kínálat olcsó, messziről hozott élelmiszer-termékekben, de azok a családok, akik gondolnak gyermekeik egészségére is, egészségesebb táplálékot szeretnének feltálalni számukra. Lassan újra kell tanuljuk a gazdaságos élelmiszerbeosztást, azt, hogy nem szabad kidobni az ételeket” – írja és vallja Molnár Judith.

A Tapasztaló című projekt célja udvarhelyszéki gazdák, kistermelők életének, gazdálkodásának bemutatása.

A Fenyőkúton élő Tófalvi-család két generációjáról szól ez a film, akik a hagyományos földműveléstől és állattartástól továbblépve, megkeresték és megtalálták azokat a foglalatosságokat, amelyek biztzosítják a megélhetésüket, anélkül, hogy fel kellene adniuk hagyományos életterüket, a megvásárolt tanyát és a körülötte levő hat hektár birtokot. A szülők a gyógynövény- és gyümölcsfeldolgozásban, pályája kezdetén járó, időközben élelmiszeripari képzettséget szerző leányuk pedig sütemények készítésében lát fantáziát.

Ebben a történetben a dokumentumfilm készítői a megszólalókkal közösen felvázolják a fejldődés útját, azt a folyamatot, amelyben Tófalvi Lajosék az útkereséstől eljutnak a jól bejáratott céges formáig, illetve megteremtik a továbblépés lehetőségét a következő generáció számára is. Jól tetten érhető a székely találékonyság, amely mostanság tulajdonképpen hiánycikknek számít. 


Élő Székelyföld Munkacsoport

HELYÉNVALÓ – egy helyen sok helyi termék Székelyudvarhelyen és a világhálón!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb