képzőművészetkiállításKultúraSzékelyföld

„Mi a te mítoszod?”

Pályázati felhívás

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Város Önkormányzatával, a kovásznai Kádár László Képtárral és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesülettel együttműködésben, »Mi a te mítoszod?« címmel képzőművészeti pályázatot hirdet.

A beérkező munkákat két forduló során bírálja el egy háromtagú szakmai zsűri: Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, Kányádi Irene művészettörténész, a Partiumi Keresztény Egyetem előadótanára és Dimény András képzőművész.

Első körben a tárlatra bekerülő alkotások kerülnek kiválasztásra, ezek egyúttal a kiállítás katalógusába is bekerülnek. A második fordulóban történik a díjzsűrizés, amelynek során az alábbi elismeréseket osztják ki:

– a legjobbnak ítélt mű alkotója Szentimrei Judit-díjban részesül, műve az Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményébe kerül, 2022-ben egyéni tárlattal mutatkozhat be a kovásznai közönségnek, valamint 1500 RON pénzjutalmat kap.

– a meghirdetett tematika szellemiségét legjobban kifejező alkotás szerzője Kőrösi Csoma Sándor-díjat kap, a mű pedig a Kovászna városi Kádár László Képtár anyagát gazdagítja, a díjjal járó pénzjutalom szintén 1500 RON.

A megnyitóra 2021 október 14-én, csütörtökön kerül sor a kovásznai Kádár László Képtárban.

1. A pályázat a Kárpát-medence képzőművészeinek szól, akik személyenként egyetlen alkotással nevezhetnek.

2. A művészeket a »Mi a te mítoszod?« tematikával, az alábbi hívó sorokkal szólítják meg: Kőrösi Csoma Sándor egyik levelében így fogalmazott: „Elhatároztam, hogy elhagyom hazámat, s Keletre jövök, s ahogy csak lehet, biztosítván mindennapi kenyeremet, egész életemet oly tudományoknak szentelem, melyek a jövőben hasznára lehetnek az európai tudós világnak általában, és különös világot vethetnek bizonyos, még homályban lévő adatokra nemzetem történetében.”  – Útra indult, mert egy távoli világban, idegen népek között vélte megtalálni népe és önnön gyökereit, kollektív és személyes önigazolását. Jelen kiírás arra keresi a választ, hogy a művészetben szükség van-e, és ha igen, hogyan nyílvánul meg a kollektív identitás igazolásának igénye a személyes teremtő aktusban.

A nemzeti  vagy nagyon távoli népek motívumvilága mennyiben járul hozzá a művészi önkifejezéshez és egy mélyen személyes és autentikus művészi nyelv megteremtéséhez? Az otthonosság, valahová tartozás érzése mennyiben köt szűkebb pátriánkhoz vagy inkább távoli népek között véljük megtalálni hazánkat? Mennyiben érezzük a belső kényszert, késztetést arra, hogy saját népünk motívumvilágát használjuk fel az alkotás során, vagy más népekét otthonosabbnak érezzük, mint pl. az olasz transzavantgárd, mágikus realizmus, individuális mitológiák motívumvilágában.

3. A benevezett alkotások nem lehetnek két évnél régebbiek.

4. A műalkotások mérete ne haladja meg az 50x50x50 vagy a 70×70 cm-t. 5.

A benevezést a szervezők kizárólag csak a teljesen kitöltött adatlap és az alábbi technikai feltételeknek megfelelően fotózott mű DIGITÁLIS beküldése esetén tekintik érvényesnek! – a digitális kép fájlmérete nem haladhatja meg a 15 MB-ot – csak tömörítetlen .jpg formátum elfogadott, 300 dpi felbontásban – a kép hosszabbik oldala minimum 4000 pixel kell legyen.

Az adatlap megtalálható a Kovászna Megyei Művelődési Központ honlapján (www.kultkov.ro) vagy facebook oldalán, illetve közvetlenül kitölthető a következő linken: https://forms.gle/UFchUY6FxNcSrVDDA.

Az online adatlap kitöltését követően kéretik beküldeni a mű digitális reprodukcióját a cultcovasna@gmail.com villámposta címre 2021. augusztus 27., 12:00 (UTC+2) óráig. A késve érkezett vagy a kiírásnak nem megfelelő alkotásokat nem tudják figyelembe venni.

Figyelem! Az előzsűrizés szakaszában az eredeti alkotást nem kell postázni. Ellenkező esetben az eredeti műtárgyat a kiírónak nem áll módjában visszaküldeni.

6. A zsűri döntése nem felülbírálható, az eredményről minden benevező a megadott villámposta címére legkésőbb szeptember 3-ig értesítést kap, a bejutott műveket várjuk a gyűjtőhelyekre.

7. A nevezéssel a pályázó vállalja, hogy amennyiben a zsűri beválogatja a benevezett művét, az eredeti alkotást az alábbi lehetőségek egyikén eljuttatja a szervezőknek. A második fázisba jutott munkákat az első szakasz digitális nevezése során e-mailben elküldött űrlap nyomtatott változatával, keretezve és/vagy kiállításra készen, biztonságos csomagolásban kérik eljuttatni a szervezőkhöz a megadott határidőig!

A művek leadása szeptember 6-17. között (hétfő-péntek) lesz lehetséges.

● Marosvásárhelyen: Nagy Dalma művésznőnél (str. 1 dec. 1918 nr.225/A) Ro-520009, Sfântu Gheorghe, Str. Kossuth Lajos nr. 10, judeţul Covasna tel. +40 267 351 648, fax: +40 267 315 038, e-mail: office@cultcov.ro Consiliul Judeţean Covasna Kovászna Megye Tanácsa Covasna County Council Centrul de Cultură al Judeţului Covasna Kovászna Megyei Művelődési Központ Covasna County Cultural Center pag. 3 ● Kolozsváron: a Szabédi Emlékháznál (Lázár u.30, 9-14 óra);

● Csíkszeredában: Hargita Megyei Kulturális Központ: Botár Lászlónál (Temesvári ut, 4 szám);

● Sepsiszentgyörgyön: Kovászna Megyei Művelődési Központ (Szabadság tér, 2 szám);

● Brassóban: Csutak Levente műtermében (str: Hărmanului nr:13, ap: 99);

● A művek Magyarországon történő leadási helyszíneiről az első forduló után értesítjük Önöket. A postázási; szállítási cím: Centrul de Cultură al Judeţului Covasna RO-520008, Sfântu Gheorghe, Str. Libertății, nr. 2 jud. Covasna, România. Postázás esetén a csomagra kéretik ráírni: Kőrösi Csoma Sándor képzőművészeti pályázat A küldemény kulturális célt szolgál, és nem képvisel kereskedelmi értéket! For cultural purpose only, no commercial value!  8. A kiállított alkotásokat az alkotók felajánlhatják a kovásznai Kádár László Képtár, illetve az Erdélyi Művészeti Központ javára, ellenkező esetben a kiállítás lejárta és esetleges más helyszíneken való bemutatás után (legkésőbb áprilisben) visszaküldjük.

9. A tárlat szervezői fenntartják a kiállítás rendezési jogát.

10. A résztvevők a nevezéssel automatikusan elfogadják a fent említett feltételeket és beleegyezésüket adják, hogy munkáik digitális fotóit a szervezők a későbbiekben felhasználhatják a Kőrösi Csoma Sándor tárlat népszerűsítésére, illetve a díjak elnyerése esetén tudomásul veszik, hogy a díjazott alkotások a kovásznai Kádár László Képtár, illetve az Erdélyi Művészeti Központ tulajdonába kerülnek.

A pályáztati adatlap ITT elérhető!

Az Erdélyi Művészet közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb